Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати екс-прем’єра Павла Лазаренка: «Маніпуляції Пінчука проходили в набагато більших масштабах»


Адвокати екс-прем’єра Павла Лазаренка: «Маніпуляції Пінчука проходили в набагато більших масштабах»

Вашингтон, 14 березня, 2002 - “Єдиною помітною різницею між поведінкою Пінчука та цією, в якій звинувачується Лазаренко у другому акті обвинувачення є те, що маніпуляції Пінчука проходили в набагато більших масштабах” - твердять адвокати екс-прем’єра Павла Лазаренка.

Слухання 8-го березня у каліфорнійському суді у справі Павла Лазаренка було присвячено розглядові питання: чи справа екс-прем’єра України не входить до категорії ”вибіркового судового переслідування”. Це намагалися довести у поданому до суду клопотанні захисники інтересів Павла Лазаренка. В юридичному порядку йдеться про відносно складну постановку питання в реаліях американського правосуддя. Адвокати Лазаренка твердять, що досі ще не було випадку, щоб американська юстиція притягнула до судової відповідальності іноземних посадовців та офіційних осіб, котрі відмивали через американські банки гроші, які були отримані в результаті пограбування власного населення. Однак перед судом опинялися американські громадяни, які сприяли іноземним офіційним особам пограбувати власну державу, та відмивали нелегально отримані гроші у США. У документах обвинувачів та захисників широко обговорюються юридичні випадки “за” і “проти” таких аргументів. Однак цікавим є те, що обидві сторони в подробицях намагалися обґрунтувати свої позиції аналізуючи ситуацію з корупцією, грабуванням та політичною є економічною боротьбою в Україні. Згідно з документами із каліфорнійського суду, котрі отримало радіо Свобода захисники Павла Лазаренка, на підтвердження своїх аргументів, наводять приклади корумпованих посадовців з оточення президента Кучми.

“Декларація Гора (Стіва) вносить додаткові докази щодо народного депутата, зятя Кучми Віктора Пінчука. І зокрема про те, як Пінчук зумів приватизувати державне майно вартістю 7 мільярдів 700 мільйонів доларів уклавши усього 68 мільйонів й прибутки переказав на банківські рахунки у Сполучених Штатах. (Gore Declaration at // 7) Інший доказ вказує на те, що Пінчук створив схеми економічного обману стосовно купівлі й продажі поставок природного газу України, а прибутки було відмито через низку іноземних фінансових інституцій, включно з Банк оф Бостон та Банк оф Нью-Йорк (Gore Declaration at // 8). Єдиною помітною різницею між описаною поведінкою Пінчука та цією, в якій звинувачується Лазаренка у другому акті обвинувачення є те, що маніпуляції Пінчука проходили в набагато більших масштабах. Подібно ж, існують переконливі докази, що Пінчук використовував його впливову позицію в українській металургійні промисловості не лише, щоб домінувати на тих ринках та щоб також “скидати” товари за заниженою ціною на ринки США й тим самим завдав прямої шкоди інтересам США (Gore Declaration at // 9-10).” ( Стів Гор це приватний слідчий з ліцензією від штату Каліфорнія)

Відтак у документі представленому на судовому слуханні в каліфорнійському суді виділено окрему увагу також операціям народного депутата Олександра Волкова, колишнього радника президента Кучми. В іншому документі мова йде також про інших осіб. Наводячи ці приклади та цілий спектр інших доказів, захисники інтересів Лазаренка намагаються довести, що Лазаренко як політичний опонент президента Кучми став жертвою вибіркового судового переслідування. Зазначимо, що американські прокурори звинувачують Павла Лазаренка у відмиванні 114 мільйонів доларів через американські фінансові інституції. У документах мовиться також про прокурора Потебенька, про таємні записи екс-майора Мельниченка і про вбивство Георгія Гонгадзе та про деякі інші резонансні справи. Цікавим є те, що захисники екс-прем’єра вимагають в судовому порядку ознайомитися з усіма документами, що торкаються справи Лазаренка, які влада Кучми та прокуратора Потебенька передали міністерствам юстиції й фінансів та державному департаменту США. Адже як писав суддя Брандайс “світло сонця є найкращим дезінфікуючим засобом” – наголошують адвокати Лазаренка.

Зі свого боку американські прокурори також наводить цілу низку аргументів на захист своєї позиції. Серед іншого вони вважають, що “є абсурдною” постановка питання про судові наслідки для Лазаренка як опозиціонера до Кучми, адже згідно з їхніми даними тут йдеться не про політичну опозиційність, а радше про боротьбу кланів та олігархів за контроль над економікою та над владою.

Суддя Мартін Дженкінс вирішив не давати зразу відповіді на клопотання захисників інтересів Павла Лазаренка та на позицію у цьому питанні американської прокуратури. Як зазначила американська офіційна особа близька до судової справи, каліфорнійський суддя вирішив “детальніше розглянути ці складні питання”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG