Доступність посилання

ТОП новини

Польська урядова делегація, яка вперше брала участь в робочих сесіях самміту лідерів Євросоюзу, повернулася з Барселони не лише з здобутками, а й з скандалом, від якого гуде уся Польща


Польська урядова делегація, яка вперше брала участь в робочих сесіях самміту лідерів Євросоюзу, повернулася з Барселони не лише з здобутками, а й з скандалом, від якого гуде уся Польща

Варшава, 18 березня 2002 - Героєм несмачної історії виявився державний секретар для міжнародних справ канцелярії прем’єра Тадеуш Івінський.

Польща покладала великі сподівання на працю своєї урядової делегації на робочих засіданнях самміту у Барселоні. Насамперед, йшлося про пошуки для підтримки польської позиції стосовно найбільш контроверсійного питання усього переговорного процесу Польщі з ЄС – питання умов продажу польської землі для іноземців. Над цією проблемою точиться у Польщі найбільше дебатів і вона стане основною під час майбутнього референдуму, в якому поляки вирішуватимуть, чи ввійдуть вони до Євросоюзу чи залишаться за його дверима. Польська урядова делегація і справді привезла з Барселони запевнення в тому, що ще цього тижня може бути завершено переговори стосовно питання з землею. Одначе про цей безсумнівний успіх, якого досягнуто в Барселоні, говорять нині в Польщі мало. Усю конкретику привезеного з Іспанії заслонив несмачний скандал, який розгорівся в польській пресі.

Йдеться про державного секретаря для міжнародних справ канцелярії прем’єра Тадеуша Івінського , дуже впливова політика Союзу Лівиці Демократичної, який був навіть одним з кандидатів на міністра закордонних справ уряду Лєшка Міллєра. Польська телевізійна компанія TVN у одному з репортажів з Барселони показала польську делегацію у парку біля споруди, де відбувалися засідання. Доріжкою йшли прем’єр Міллєр, міністр закордонних справ Цімошевіч, держсекретар МЗС для справ європейської інтеграції Гюбнер ще кілька високопоставлених польських чиновників а позаду – держсекретар Івінський зі своєю перекладачкою. Телекамера показала, як рука Івінського сягнула сідниць перекладачки а потім забралася їй під жакет. Ті, хто оглядав репортаж, були в шоку. Сам Івінський не здогадувався, що поки він у Барселоні, вся Польща вже обговорює його свідомі чи несвідомі, як він сам каже, жести .По телебаченню тут же з’явилися сатиричні програми, в одній з яких прозвучав вірш про те , як Івінський поводиться по-свинськи і таке інше. Словом, скандал. У всіх газетах у понеділок ,18 березня – фотографії і коментарі , в тім числі й самого Івінського, який усе звичайно заперечує, каже, що це монтаж .Тимчасом жіночі середовища дістали тему для розмов про негідне трактування жінки польськими високими урядовцями. Чи це було сексуальне домагання ?- запитують коментатори. Чим так насправді займався державний секретар у Барселоні? Пощо йому була перекладачка, якщо він говорить усіма європейськими мовами ці запитання рябіють у заголовках польських газет. Натомість Івінський продовжує стверджувати, що мав місце монтаж плівки. Таке пояснення з його боку може ускладнити справу і може повторитися відомий уже сценарій , за якого не таким важливим буде сам чин держсекретаря у Барселоні, скільки питання, чи говорив він правду, стверджуючи про монтаж плівок.

Отака історія. На разі польське суспільство смакує скандал. Перечитує пояснення дружини, висловлювання самої перекладачки, коментарі опозиції... Але цікаво, що нікому з польських лідерів навіть на думку не спаде у чомусь звинувачувати телебачення – преса у нас вільна, люблять повторювати першорядні польські політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG