Доступність посилання

ТОП новини

Вибори: історія та сучасність


Вибори: історія та сучасність

Київ, 18 березня 2002 - Більш як сто років назад, коли селяни Західної України обрали до віденського парламенту й галицького сейму мізерну кількість свідомих українських депутатів (за тодішньою термінологією - послів), віддавши голоси за чужих польських панів, Лесь Мартович визначив винуватцями тих, хто обирав, Василь Стефаник - навпаки, тих, кого обирали. Істина, певно, лежала десь посередині. Схоже, так вона там і лишилася.

І нині усі мовчки розуміють, що жоден притомний виборець, а тим паче - виборець сільський, провінційний - не читатиме передвиборчих програм, не лазитиме Інтернетом у пошуках альтернативної не фільтрованої інформації. Не замислюватиметься отой середньостатистичний регіональний виборець і над соціяльними телероликами, не сигналізуватиме про порушення і не зіставлятиме різні гасла й заклики з наочної агітації. Схоже, що головне, чого досяг старий комуністичний режим, і що залюбки використовує режим нинішній - це інстинктивна переконаність більшості виборців у тому, що від них, від кожного зокрема і від усіх загалом, коротше - від ГОЛОСУ - зовсім НІЧОГО не залежить, і, крім цього, безперечно, страх - перед конкретним, а не абстрактним телевізійним начальником та, як це не дивно, абсолютна відсутність елементарних знань.

Якщо навіть цілком письменні, більш-менш свідомі та начитані молоді столичні студенти питають одне одного з недовірою - чи дійсно ніхто не зможе перевірити, хто за кого проголосував, то що вже казати про мешканців хуторів, сіл, селищ та селищ міського типу? Саме на це розраховують регіональні лідери, вимагаючи від підлеглих, щоб підвідомча територія проголосувала так, як треба. Саме тут і є головна база горезвісного адмінресурсу. Саме тут і слід шукати причини високого рейтингу вигідних владі партій та блоків… І саме тут - неоране поле для роботи прихильників чесних і відкритих виборів, европеїзації, демократії та всього іншого. І це поле слід орати – інакше знову, як і позаминулого століття вибори в Україні називатимуть провалом і трагедією...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG