Доступність посилання

ТОП новини

Вибори-2002: Вже не Азія, але ще не Європа


Вибори-2002: Вже не Азія, але ще не Європа

Київ, 18 березня 2002 - “Вибори 2002: поразка чи шанс для демократії?” – це питання з‘ясовували учасники круглого столу, організованого Інститутом політики за фінансової підтримки Фонду Фрідріха Еберта. Вони дійшли висновку, що ця виборча кампанія більш демократична за минулу, проте менш демократична, ніж у цивілізованій Європі.

Круглий стіл тривав рекордно короткий для подібного заходу час – рівно дві години. Однак, за цей термін політики, аналітики з політологами та журналісти проаналізували програмні документи суб‘єктів виборчого процесу, обговорили головні види порушень і з‘ясували, наскільки новий парламенти буде ближче до Європи.

Так голова Комітету виборців України Ігор Попов, зокрема, наголосив, якщо адмінресурс не збільшиться, то можна буде говорити, що вибори пройшли більш-менш чесно. А найбільше порушень його організація зафіксувала в регіонах:

“Чим далі у ліс, тим товстіші партизани. Тобто, чим далі від Києва, тим загальний рівень порушень стає більш цинічним. Тут є міжнародні спостерігачі, тут люди більш освічені. А у маленькому селі усі живуть поряд і люди навіть бояться скаржитися”.

А хто не боїться скаржитися, апелює до Європейських структур. Головний редактор журналу “Політична думка” Олександр Дергачов вважає, що ці вибори не наблизять Україну до Європи. Він переконував учасників круглого столу, що влада зацікавлена герметизувати Україну від впливів західних демократій.

“Ці вибори продемонструють Європі Україну, як державу, де демократія дуже слабка. Де влада, декларуючи прихильність до європейських стандартів, їх порушує, задля того, щоб зберегти свої реальні позиції і свій вплив”.

Визначити основні підсумки круглого столу я попросив його організатора, директора Інституту політики Миколу Томенка:

“Ступінь демократичності виборчого процесу 2002 року, за тими документами, які лідери партій написали, є на порядок вищим, чим реальна практика, у якій ці вибори здійснюються. Ми побудували круглий стіл в такий спосіб, щоб звернути увагу, що програмні документи партій є серйозним кроком вперед. Але реальна практика виборчих компаній говорить про те, що ми не можемо апелювати термінами “демократичний виборчий процес” чи “демократичні вибори”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG