Доступність посилання

ТОП новини

Два українські літаки з польськими військовими на борту минулої неділі щасливо приземлилися в районі Кабула


Два українські літаки з польськими військовими на борту минулої неділі щасливо приземлилися в районі Кабула

Варшава, 18 березня 2002 - А 18 березня чергові АН-124 “Руслани” піднялися в повітря з польського військового аеродрому і взяли курс на Афганістан.

На запитання, скільки всього рейсів здійснять українські “ Руслани” з Польщі до Афганістану українська військова місія у Варшаві дала відповідь – стільки, скільки буде потрібно. Польська сторона назвала конкретну цифру – всього вісім рейсів . Поки що у Кабул уже доставлено 24 вояки війська польського разом з амуніцією та зброєю. Польські військові щасливо дісталися українським “ Русланом “ до військової бази Баграм. У понеділок, 18 березня з військового аеродрому у польському місті Вроцлаві піднялися в повітря чергові українські “ Руслани”. Вони теж взяли курс на Афганістан і мають виконати чотири рейси з Вроцлава до бази Баграм. Протягом тижня українські літаки доставлять до Афганістану 87 польських вояків і 500 тонн амуніції. Цікаво, що відлітаючи до Афганістану на українських літаках, польські жовніри мали пов’язані на шиї жовто-блакитні хустки. А проводжали їх окрім прем’єра Лєшка Міллєра та міністра національної оборони Єжі Шмайдзінського також православний, католицький і протестантський капелани. До речі, у війську польському працюють також п’ять греко-католицьких капеланів.

Польський контингент повинен перебувати в Афганістані півроку. Вже тепер мова йде про можливе продовження цього терміну. Кожен солдат чи офіцер, а полетіли лише добровольці, застрахований на 37 і додатково ще на 40 тисяч злотих. Сім’ями військових, дружинами та дітьми, які залишилися в Польщі, заопікується командування війська польського. У складі контингенту, який полетів до Афганістану “Русланами”, – сапери та командос спецпідрозділу “ GROM”. Міністр національної оборони Польщі сказав, що командос можуть брати участь у операціях поза Афганістаном, у акціях, які поки що є військовою таємницею.

До речі, рідні військових зможуть утримувати з ними контакти по телефону , електронною та звичайною поштою.

Як ми вже згадували, поки що є згода президента Александра Кваснєвського на перебування польських військових у Афганістані лише до 30 червня.1 липня їх повинні назад відібрати українські військові літаки. Але вже тепер йде мова про те, що ймовірно термін перебування польських військових у Афганістані буде продовжено.

До речі, не лише військові, а й багато польських підприємців збираються до Афганістану .Польські фірми хочуть заробити на відбудові цієї країни. Споруджувати в Афганістані дороги, мости, лінії електропередач вже зголосилися 300 польських фірм. Деякі з них мають тісні контакти з фірмами українськими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG