Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі буде відкрито духовне училище УПЦ Київського Патріархату


В Одесі буде відкрито духовне училище УПЦ Київського Патріархату

Одеса, 18 березня 2002 - В Одесі у приміщенні кінотеатру “Золотий берег” було проведено прес-конференцію керуючого справами Одесько-Балської єпархії “Української Православної Церкви Київський Патріархат, владики Паісія. Зустріч з журналістами було присвячено питанням взаємин між православними церквами в Одеській області та презентації приміщення яке планується використовувати для організації Одеського духовного училища УПЦ Київського Патріархату.

Як стало відомо, директор кінотеатру “Золотий берег” підписала з єпархією УПЦ КП угоду про співпрацю. Згідно зі згаданим документом, приміщення колишнього кінотеатру надаватимуть для учбового процесу Одеського духовного училища.

У зустрічі брав участь і генерал-хорунжий Чорноморського козацтва Геннадій Нагайчук.

Саме козацтво є головним спонсором становлення духовного училища, де будуть готувати священнослужителів, які матимуть послух, серед іншого, у козацьких з’єднаннях.

“Ми маємо надію, що спонсори відгукнуться на наше запрошення взяти участь в цьому процесі. Ми маємо проекти перебудови частини залу кінотеатру під церкву духовного училища. Ті приміщення, які є на другому поверсі, планується використовувати під аудиторію для учбового процесу” – повідомив владика Паїсій.

Відкриття училища заплановано на вересень 2002 року.

Тим часом, міжконфесійні взаємини в Одеській області і далі є у напрузі з вини агітаторів від Московського Патріархату. І далі надходить інформація про утиски віруючих УПЦ КП, про організацію штучного протистояння.

Нині УПЦ КП має 60 парафій в Одеській області. “Кожного тижня до мене звертаються благочинні округів з проханням про відкриття нових парафій УПЦ КП. Але, нині процес реєстрації наших парафій затримується штучно обласною адміністрацією у зв’язку з наявністю позовів від московського митрополита Агафангела на тих голів райдержадміністрацій, які повинні затверджувати протоколи церковних зборів. Такий факт маємо, наприклад, у селі Нова Дафинівка де Голова сільради затвердив протоколи зборів. Митрополит Агатангел на нього подав до прокуратури.

Ці позови не є законними, але до завершення їх розгляду процес реєстрації парафій затримано... Вже три місяці ми не можемо одержати реєстраційні документи на 15 парафій УПЦ КП в Одеській області”.

Перешкоди ці відбуваються і за умови практично повної відсутності підтримки у справі становлення УПЦ КП в Одесі з боку влади. “Всі мої намагання привернути увагу до комплексу інфекційної лікарні – Церкви, яка є історичним пам’ятником архітектури Одеси, побудована у 1803 році, - були безуспішними. Ми не знайшли розуміння з боку міської адміністрації у вирішенні цього питання. Жодної допомоги ми не отримуємо. Все що відновлюється у Церкві Різдва Христового – відбувається за рахунок пожертв віруючих та приватних спонсорів. В Одесі ми маємо чотири церкви УПЦ КП” – повідомив єпископ Паїсій.

Перед прес-конференцією в Одесі, знову ж таки у залі кінотеатру, було проведено загальні єпархіальні збори священнослужителів Одесько-Балтської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. Їхні учасники ухвалили звернення у зв’язку з міжконфесійним протистоянням в Одеській області.

Як наголошено у документі: “Останнім часом, використовуючи передвиборчі перегони та брудні технології, деструктивні сили, під гаслами захисту православ’я, поширили в Одеській області листівки в яких паплюжаться керуючі справами православних церков Київського і Московського Патріархатів. Більш того, ці провокатори, користуючись деякими приватними телеканалами і газетами, намагаються розхитати мир між віруючими і утворити штучне протистояння вірних церков. 14 березня на зустрічі з представниками регіональних ЗМІ Президент України Леонід Кучма зірвав маски з цих злодіїв і підтримав Українську православну церкву Київського Патріархату наголосивши на неможливості спекуляцій міжконфесійними відносинами деякими працівниками Генеральної прокуратури.

Відомими стали і замовники цього протистояння. Це Комуністична партія України, яка понад 70 років нищила церкву, а сьогодні гаряче підтримує одну з конфесій”.

Автори звернення висловили “щире братерське співчуття митрополиту Агафангелу і його клірикам, які стали разом з нами жертвами нападів з боку ворогів церкви. Запевняємо, що зі свого боку зробимо все можливе для зміцнення між церковного миру та злагоди. Ворота пекельні не подолають Церкви Христової.

Єднаємось в Єдину Помісну Українську православну церкву Київського Патріархату”.

Звернення підписав єпископ Паїсій та священики єпархії, які наголосили: “наша мета – це єднання, мир та злагода”. Вони вважають, що КПУ нині об’єдналася з метою протистояння процесу єднання Українського Православ’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG