Доступність посилання

ТОП новини

Коментарі до одеської зустрічі Президентів України, Росії і Молдови


Коментарі до одеської зустрічі Президентів України, Росії і Молдови

Одеса, 19 березня 2002 - Зустріч Президентів України, Росії і Молдови, що мала місце в Одесі 17-го березня, можна вважати важливим етапом у визначенні пріоритетів та інтересів трьох сусідніх держав. Леонід Кучма і Володимир Путін підтвердили наміри Києва і Москви поглибити співпрацю у цій сфері, для чого урядам двох держав доручено прискорити процес створення вільної економічної зони. Володимир Воронін підтримав пропозицію України провести переговори щодо так званої “торговельно-прикордонної війни” у Придністров‘ї: цього тижня керівники митних і прикордонних відомств України, Росії та Молдови за участю представників Тирасполя мають зустрітися у Кишиневі для обговорення важливих питань. Як розцінюють одеську зустріч київські оглядачі?

За підсумками зустрічі Президенти України, Росії та Молдови ухвалили спільну заяву: у документі мовиться, що глави трьох держав задоволені результатами переговорів, на яких особливу увагу було приділено перспективам інтеграційних процесів у СНД. Серед іншого, Президенти Кучма, Путін та Воронін обговорили питання вступу України та Молдови до Євразійського економічного співтовариства, що київські політологи розцінили як відступ офіційного Києва від попередніх заяв щодо активізації Західного вектора своєї зовнішньої політики та інтенсивної розбудови ГУУАМ-у. ЗА словами експерта Центру близькосхідних досліджень Ігоря СЕМИВОЛОСА, “варто розрізняти політичну та економічну ідею ЄВРАЕС, при цьому обидві існують не перший рів і створені не раптом, а упродовж певного часу. Обидві пов’язані з так званим третім російським шляхом розвитку”, - каже Ігор Семиволос і додає, що ймовірне приєднання України до ЄВРАЕС навряд чи істотно змінить ситуацію усередині ГУУАМ – адже остання занадто розпливчаста і політично, й економічно.

Економіст Олена ВІТЕР зауважує, що одеська зустріч дозволяє зробити ще один висновок, а саме: російський вплив на Україну та Молдову збільшується, і відповідно збільшується залежність цих країн від Росії, відхід Києва від співпраці з європейськими партнерами.

Політолог Віктор Каспрук зазначає, що одеську зустріч спричинили не лише економічні інтереси Росії у цьому регіоні, не тільки Придністровська проблема, а і декілька прихованих причин, серед яких - результати касетного скандалу, відступ українського керівництва від євро-інтеграційної ідеї, і у підсумку – посилення СНД-івського вектора зовнішньої політики. Цим же, на думку В, Каспрука, пояснюється і намагання Л. Кучми наблизитися до російського Президента.

Так чи інакше, офіційний Київ, судячи з усього, не має ні сил, ні бажання пручатися СНД-івському тяжінню. І перетворює цілу Україну на заручницю цього вектора.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG