Доступність посилання

ТОП новини

Лідера білоруських соціал-демократів Миколу Статкевича засуджено на 10 діб арешту за організацію мирної, але несанкціонованої демонстрації в День Конституції Білорусі


Лідера білоруських соціал-демократів Миколу Статкевича засуджено на 10 діб арешту за організацію мирної, але несанкціонованої демонстрації в День Конституції Білорусі

Мінськ, 19 березня 2002 - Голові білоруської соціал-демократичної партії "Народна громада" Миколі Статкевичу доведеться провести 10 діб за ґратами, якщо численні заклики до білоруської влади з вимогою негайно звільнити його не дістануть своєї мети.

Статкевича було заарештовано відразу після демонстрації з приводу Дня Конституції Білорусі, хоча текст Конституції дає білоруським громадянам право на подібні акції. Соціал-демократа звинуватили в тому, що його демонстрація не була санкціонованою міською владою. На процесі в Радянському районному суді міста Мінська Микола Статкевич не визнав себе правопорушником. За його словами, законодавство порушив Мінський виконком, який замість демонстрації бажав організувати мітинг:

"Згодна з законам, ёсьць розныя формы акцыяў. Мы замаўлялі дэманстрацыю, а нам дазволілі мітынг, які мы не замаўлялі. Мы зьвярнуліся ў суд Кастрычніцкага раёну, але паседжаньне не прызначылі. Лічу, што былі парушаныя канстытуцыйныя правы й нормы, якія падпісала Беларусь згодна з дакумэнтамі Арганізацыі Аб'яднаных Нацый. Намі пададзеная адпаведная скарга ў прадстаўніцтва ААН". Демонстрація 15 березня, що її організувала соціал-демократична партія Статкевича, була абсолютно мирною, без жодної сутички з міліцією, яка спинила рух демонстрантів незабаром після початку акції.

Проте суддя Радянського районного суду Мінська Руслан Козодоєв оприлюднив вирок соціал-демократові: 10 діб арешту. Оскільки за ґратами Микола Статкевич перебуває саме з Дня Конституції Білорусі, тобто 15 березня, йому залишився ще тиждень ув’язнення. він має вийти на свободу 25 березня -- а цей день є неофіційним святом білоруської опозиції, Днем Волі. Звичайно на 25 березня опозиціонери влаштовують акції з приводу чергової річниці проголошення Білоруської Народної Республіки - аналога УНР.

Після проголошення вироку Статкевич встиг заявити Радіо Свобода:

"Хацеў бы скарыстацца з магчымасьці выказаць падзяку тым людзям, якія здолелі прыйсьці на заведама несанкцыяваную акцыю, рызыкуючы сваёй свабодай, каб абараніць свае правы. Вялікі дзякуй. Гэтая дэманстрацыя не была шматлікай, але гэта не віна тых людзей, што прыйшлі на яе. Я разумею, што ня ўсе маюць мужнасьць узяць удзел у несанкцыяванай дэманстрацыі. Мы не асуджаем гэтых людзей. Кожны мае права рабіць свой уласны выбар па ўласным сумленьні. Але я вельмі нэгатыўна стаўлюся, з абурэньнем успрымаю, калі ўласная баязьлівасьць хаваецца за абвінавачаньнем. Гэта папросту яшчэ адна форма схаваць уласную баязьлівасьць. Я ўпэўнены, што гэтая дэманстрацыя хай невялікі, але крок да дэмакратыі, да свабоды".

Арешт Миколи Статкевича викликав обурення європейських соціал-демократів.

Міжнародний секретар австрійської соціал-демократичної партії Альбрехт Конечний заявив Радіо Свобода:

"Абсурдним приводом для його арешту було проведення недозволеної демонстрації. Окрім цього, білоруська влада заявила, що керівник соціал-демократичної партії ще до призначеного судового процесу має залишатися під вартою. Я вимагаю негайного звільнення цього соціал-демократа".

Альбрехт Конечний зазначив, що арешт Миколи Статкевича відбувся саме тоді, коли в Австрії відпочивав білоруський президент Аляксандр Лукашенка:

“Через те, що репресії в Білорусі проти всіх опозиційних сил наростають, дивне запрошення білоруського диктатора Лукашенки до Австрії набуває особливе значення".

Представник австрійських соціал-демократів додав, що його партія вимагає пояснень щодо того, з ким зустрічався в Австрії Аляксандр Лукашенка. Партія піддала критиці Міністерство закордонних справ Австрії, яке сприяло приїзду білоруського президента.

А голова Східноєвропейського соціал-демократичного форуму, лідер української соціал-демократичної партії (об’єднаної) Віктор Медведчук сьогодні звернувся до Аляксандра Лукашенки з проханням сприяти звільненню соціал-демократа Миколи Статкевича.

У заяві, що її направив до Білорусі Віктор Медведчук, зазначається, цитую: "Це може податися неймовірним, але в Європі ще є країни, де соціал-демократи зазнають політичне переслідування". На думку українського політика, "бажання людей відзначити державне свято в центрі столиці, а не на її околиці, не може бути підставою для позбавлення волі ані на годину, ані на хвилину". "Політичні розбіжності не повинні бути підставою для переслідування", -- наголошується в заяві українських соціал-демократів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG