Доступність посилання

ТОП новини

20 березня у США мають набрати чинності нові митні тарифи на імпорт виробів із сталі. Україна належить до тих країн, економіка яких найбільше може відчути на собі негативний вплив такого нововведення


20 березня у США мають набрати чинності нові митні тарифи на імпорт виробів із сталі. Україна належить до тих країн, економіка яких найбільше може відчути на собі негативний вплив такого нововведення

Берлін, 19 березня 2002 - На думку експертів з Німецького інституту економічних досліджень у Берліні, лише приєднавшись до Світової організації торгівлі та радикально переорієнтувавши свою економіку Київ може ефективно відстоювати власні інтереси на світових ринках.

Підвищення митних тарифів на імпорт сталі у США може викликати ланцюгову реакцію в світі. Так, Європейський союз вже розглядає каталог заходів для захисту свого ринку від імпорту сталі з країн, які шукати нових можливостей збуту своєї продукції, оскільки їм буде більше не вигідно експортувати сталь до Америки. Говорить співробітник Німецького інститут економічних досліджень у Берліні Ульріх Тіссен:

“Втрата американського ринку для експорту української сталі або скорочення обсягів поставок сталі до США буде серйозним ударом по українській економіці. Не виключно, що це може також дещо сповільнити економічне зростання в Україні, яке спостерігається останнім часом.” Як зауважив Ульріх Тіссен, для того, щоб Україна могла ефективніше відстоювати свої інтереси на світових ринках, їй слід якомога швидше приєднатися до Світової організації торгівлі. Німецький експерт висловив сподівання, що негативний шок, викликаний рішенням Вашингтона, може мати також позитивні наслідки. Можливо, це підштовхне український уряд до прискорення втілення ринкових реформ, адже передумовою вступу до СОТ є подальші перетворення в економіці та лібералізація торгівлі. Ульріх Тіссен висловив сподівання, що за таких умов Україна матиме шанс ще цього року бути прийнятою до Світової організації торгівлі. Крім того, німецький експерт наголосив на необхідності переорієнтації української економіки, яка сильно залежить від металургії, однієї з найбільш енергомістких галузей.

“Було б доцільно запровадити більшу диверсифікацію в економіці, тобто розширити асортимент товарів, що випускаються, приділити більшу увагу розвиткові сфери послуг”, - вважає Ульріх Тіссен, експерт Німецького інституту економічних досліджень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG