Доступність посилання

ТОП новини

Фільм присвячений Олегу Ольжичу


Фільм присвячений Олегу Ольжичу

Київ, 19 березня 2002 - На тлі розмов про занепад і навіть смерть українського кінематографа, досить прикметним видається факт присудження цьогорічної Шевченківської премії і в номінації кіно. Зокрема, лауреатами найвищої мистецької нагороди стали сценарист Леонід Череватенко та режисер Аркадій Микульський за документально-публіцистичний фільм “Я камінь з Божої пращі.”

Прикметним є й те, що фільм присвячений Олегу Ольжичу – постаті непересічній і визначальній для України ХХ-го сторіччя, але ще донедавна або замовчуваній, або тотально оббріхуваній.

З одним із авторів фільму, Аркадієм Микульським, режисером кіностудії імені Олександра Довженка і цьогорічним лавреатом, журналіст Павло Вольвач розмовляє про історію створення кінострічки:

Як не парадоксально, але про кінотрилогію “Я камінь з Божої пращі”, удостоєної цього року Національної Шевченківської премії, в Україні майже не чули. Зрозуміло, що дається взнаки сам жанр фільму – документальна стрічка не предбачає кінобуйств на кшталт тих, що є в польському “Вогнем і мечем” чи вітчизняному “Мазепі”. Та й постать Олега Ольжича, визначного поета і політичного діяча, одного з провідників ОУН, закатованого нацистами в концтаборі Заксенгавзен, до цього часу лишалася контроверсійною і малознаною. А між тим, саме такі фігури могли б стати прикладом для сьогоднішнього українського суспільства – розгубленого, зневіреного, вихованого на фальшивих зразках і відтятого помоховілими ідеологемами від своїх справжніх героїв. Принаймні, так вважає режисер Аркадій Микульський:

МИКУЛЬСЬКИЙ: (Розповідає про своє бачення постаті Ольжича)

ВОЛЬВАЧ: А що для вас є нинішня, оновлена Шевченківська премія, котра – не секрет – в минулому була значною мірою здевальвована?

МИКУЛЬСЬКИЙ (Стверджує, що премія цілком оновлена, посилаючись, зокрема, на авторитет Івана Дзюби, голови нинішнього Шевченківського комітету)

ВОЛЬВАЧ: А як ви сприймаєте деякі заяви про Ольжича, як, наприклад, в газеті “День”?

МИКУЛЬСЬКИЙ: (Доводить хибні, на його думку, оцінки постаті Ольжича. Також нарікає на неможливість широкого прокату кінострічки)

ВОЛЬВАЧ: Рейтинг премії визначає і її матеріальний вимір. Чи стали Ви, після одержання премії, хоч якоюсь мірою матеріально незалежним?

МИКУЛЬСЬКИЙ: - Треба говорити не про матеріальні вигоди, а про Ольжича і про те, чи потрібен він нинішній Україні з його словами: ”Держава не твориться в будучині, держава будується нині”.

Нагадаю, ви слухали режисера Аркадія Микульського, цьогорічного лауреата Національної Шевченківської премії в номінації театрального та кіномистецтва за кінотрилогію “Я камінь з божої пращі”, присвячену видатному українському політичному діячеві та поету Олегові Ольжичу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG