Доступність посилання

ТОП новини

Колишній голова Печерського райсуду столиці Микола Замковенко: “Я готовий сісти на лаву підсудних... але разом з Гайсинським та Потебеньком!!!”


Колишній голова Печерського райсуду столиці Микола Замковенко: “Я готовий сісти на лаву підсудних... але разом з Гайсинським та Потебеньком!!!”

Київ, 19 березня 2002 - У вівторок заступник генерального прокурора, прокурор Києва Юрій Гайсинський повідомив, що колишньому голові Печерського райсуду, а нині кандидату у народні депутати Миколі Замковенку висунуте офіційне звинувачення у зловживання службовим становищем, винесенні свідомо неправосудних постанов, у службовому підлозі.

Слід нагадати, що Микола Замковенко є тим самим суддею, який (будучи прогнозованим для влади) виніс вікопомне рішення про визнання близьких Георгія Гонгадзе потерпілими, а також визнав незаконним скасування санкції на арешт екс-віце-прем’єра України Юлії Тимошенко. Це настільки усіх вразило, що обшук кабінету і квартири судді Замковенка та порушення проти нього кримінальної справи не змусили на себе довго чекати.

Тим паче, що опальний суддя вирішив податися до парламенту. А звідти країна зможе почути чимало цікавого від нього. Наприклад, про того ж заступника Генерального прокурора, прокурора Києва Юрія Гайсинського або самого Генерального прокурора Михайла Потебенька. А те, що підстави для подібних побоювань в української влади є, Микола Замковенко натякнув у нашій розмові, відповідаючи на питання щодо офіційного обвинувачення, висунутого прокуратурою проти колишнього голови Печерського райсуду столиці.

“Знаю. А що я тут можу коментувати?! Мене викликали у прокуратуру міста, ознайомили із постановою про притягнення як обвинуваченого від 5 листопада 2001 року. Мене звинувать за зловживання службовим становищем, халатність і таке інше. Я підписав це обвинувачення. Але також зробив відповідну заяву про притягнення до кримінальної відповідальності тих людей, котрі проводили обшук у моєму кабінеті. І заявив про повний відвід тим слідчим, які ведуть цю справу. Попросив віддати мою справу у інший слідчий підрозділ. Натомість мені було відмовлено. А 16 березня знову почали проводити слідчі дії упродовж дня. Усі експертизи, з якими мене ознайомили, не мають під собою жодної правової оцінки і підстави. Окрім того, я вважаю за необхідне заявити усім слухачам Радіо Свобода, що усе те, що робиться з боку прокуратури Києва і Генеральної прокуратури за вказівкою Генерального прокурора Михайла Потебенька, є нічим іншим, як дією адміністративного ресурсу. А мета – зняти мене з виборів, оскільки я балотуюся до Верховної Ради. І активізація слідчих дій пов’язана саме із цим. Слідчі грубо порушують усі права. Я кажу, якщо це зі мною, з юристом, який знає закон, який багато років сидів і слухав кримінальні справи, то можна собі лише уявляти, що і як робиться із пересічними громадянами... Я знаю, з чого почалися ці звинувачення . Нехай Гайсинський подивиться на себе, на свої справи, а не на мої. Я готовий сісти на лаву підсудних, але разом із Гайсинським і Потебеньком! І я не боюся арешту. Навпаки, просив: “Арештуйте мене!” Вони ж мені не дають зустрічатися із виборцями! Розповсюджують про мене всякі нісенітниці... Хай подивляються на себе. Як розслідується справа “ТОП-сервіс”... Де їхні злочинці, які вбили Гетьмана, Щербаня? Як же їх судити? Як вони можуть дивитися народу в очі?! І ще я хочу сказати, я не заховався за муляжні щити, як там деякі з них сидять у списку... (Очевидно, Микола Замковенко має на увазі Генерального прокурора України Михайла Потебенька, 20-го номера у списку КПУ – прим. Ю.Ж.). Я виходжу до людей і не боюся відповідати за усі свої вчинки, якщо вони будуть доведені у суді. Але нехай вони теж відповідатимуть. Як вони ламали двері кабінету судді, що законом і Конституцією заборонено. Як Гайсинський сам давав вказівки слідчому... Мене вони не заламають. Я знаю, що вони морально прагнуть зламати Замковенка і його сім’ю.

Сьогодні я мав о 12-й годині провести в агентстві УНІАН прес-конференцію. Але УНІАН перенесло час її проведення, думаю, що з метою, щоб встиг зробити свої заяви Юрій Гайсинський. От вам і демократія! От вам і Україна!”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG