Доступність посилання

ТОП новини

Поет, що загинув молодим. 30 березня виповнюється 80 років від народження українського поета Мирослава Кушніра


Поет, що загинув молодим. 30 березня виповнюється 80 років від народження українського поета Мирослава Кушніра

Київ, 20 березня 2002 - Мирослав Кушнір народився 30 березня 1922 року у селі Божиків на Прикарпатті. Навчаючись у Бережанській гімназії, він вступив до молодіжної формації Організації Українських Націоналістів. 1940 року Мирослав став студентом Львівської політехніки, проте навчання не закінчив. У лютому 43-го року він був направлений проводом ОУН до міста Сеняви неподалік Ярослава (нині – територія Польщі). Там Кушнір працював службовцем місцевого земельного відділу і одночасно під псевдонімом «Лунь» займався пропагандистською та культурницькою роботою в українському підпіллі. Восени 44-го року у селі Дібчій Криївці 22-річний Мирослав Кушнір був оточений підрозділами НКВД і, щоб не потрапити у полон, підірвався гранатою. Невдовзі усі його близькі родичі були репресовані радянською владою.

Мирослав Кушнір почав писати вірші дев’ятнадцяти років і залишив по собі 4 поетичні зошити: «Невкоєне серце», «Стрічі», «Синє місто», «Ясенові брості». Вперше його вірші були опубліковані лише через півстоліття. В них поет, слідом за Тарасом Шевченком та Євгеном Маланюком, картає українців за м’якосердя, лінощі та звичку оплакувати свою долю, за їхню схильність розмінювати вічність на роки життя у рабстві. Він шукає простих слів, «писаних у книгах бою», що породжують людський гнів і є «опіумом месті».

Водночас, поезія Кушніра може бути доброю і лагідною, як, приміром, його розповідь про народження Сина Божого в убогій хатині над Дніпром і про поклоніння Йому трьох князів – з Києва, з-над Дону та з Галича. Ця поезія світла, як-от написані рівно шістдесят років тому рядки:

Підходить мій двадцятий квітень підійде і полине Моє життя із семи літер Вкраїна

Підходить мій двадцятий квітень Весно моя порання! Моє життя із семи літер Кохання

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG