Доступність посилання

ТОП новини

Реформатори, комуністи та «мертві души» пропрезидентських сил - Neue Zürcher Zeitung про українські вибори


Реформатори, комуністи та «мертві души» пропрезидентських сил - Neue Zürcher Zeitung про українські вибори

Прага, 20 березня 2002 – Мета пропрезидентських сил на парламентських виборах – не віддавати владу, і ту вони не гребуватимуть жодними методами – від фальсифікації голосів до блокування з комуністами у парламенті. Так пише про українські вибори швейцарський щоденник Нойе Цюрхер Цайтунґ.

Найкращі шанси здобути перемогу на виборах 31 березня в Україні має правоцентриський блок реформатора Віктора Ющенка, але його перемога означала би втрату позицій нинішнього президента країни Леоніда Кучми. Тому влада активно вмішується у виборчий процес, підтримуючи прихильників Кучми, та створюючи перешкоди для опозиції, пише у середу 20 березня кореспондент швейцарського щоденника Neue Zürcher Zeitung.

Він наводить слова київських політологів про те, що влада використовує свої широкі можливості для фальсифікації виборів, і навіть не гребує вставляти у списки «мертві душі», тобто імена людей, які вмерли ще чотири роки назад. Про такий випадок, що стався у Луганській області, де у списку виявилися імена понад 30 тисяч небіжчиків, розповів кореспонденту газети відомий в Україні політолог Микола Томенко. Завдяки подібним махінаціям з голосами прихильники нинішнього президента можуть отримати на виборах додатково близько 7% голосів, стверджує Микола Томенко в інтерв'ю швейцарському щоденнику.

З тих менш, ніж десяти блоків, що мають шанс потрапити до парламенту, перетнувши 4х відсотковий бар’єр, більшість, згідно з опитуваннями, отримає правоцентриський блок Віктора Ющенка, колишнього прем’єр міністра України. Він здобув популярність покращенням економічної ситуації як країни в цілому, так і її громадян, які отримали свої заборговані за багато років зарплати та пенсії. Ющенко обіцяє реформи, дивиться у бік Брюсселя, замість Москви, і на думку шеф-редактора журналу «Політична Думка», Володимира Полохала, уособлює моральну опозицію до нинішнього політичного керівництва.

Тим часом пропрезидентські сили, спираючись на підтримку олігархів, які бояться втратити свій вплив у суспільстві з можливим приходом до влади моральніших політиків, групуються навколо блоку «За єдину Україну», який очолює голова президентської адміністрації та прем’єр міністр країни. Більшість голосів у парламенті потрібна українському президентові для того, щоб забезпечити собі спокійне життя в останні два роки його президентства, і після нього, включно з можливістю зміни Конституції для переобрання Леоніда Кучми на третій термін, пише газета.

Незважаючи на підтримку олігархів та значний адміністративний ресурс, блок «За єдину Україну» здобуде не більше, як 10% у парламенті, вважають політологи, бо йому бракує популярності серед населення. Тому, як зауважує Neue Zürcher Zeitung, голова блоку Володимир Литвин не виключає можливості співпраці з комуністами у парламенті. Досі водорозділ у парламенті проходив між лівими і всіма рештою, але зараз, очевидно, ситуація зміниться, проте це мало, кого дивує, зауважує кореспондент швейцарського часопису.

Те, що партія влади готова блокуватися з комуністами, які ще зовсім нещодавно були єдиною офіційною опозицією в Україні – не єдина новина цьогорічних виборів. Більшої уваги, на думку українських політологів, варта проблема маніпуляції не лише голосами, але і самими виборцями. Населення вибирає не між різними передвиборчими програмами – вони найчастіше подібні, а між особистостями, що очолюють виборчі блоки. Українці не довіряють політичним партіям, які часто є не більше, ніж політичним вкладенням грошей українських парвеню. Лише близько чотирьох відсотків виборців вважають, що партіям йдеться про інтереси виборців.

На думку київських політологів з Центру Разумкова, в Україні зараз існує велика небезпека перетворення держави на «адміністративну демократію», коли демократичні норми ніби формально і дотримуються, але результати виборів віддзеркалюють вплив влади. У цьому зв’язку кореспондент Neue Zürcher Zeitung згадує слова Сталіна, який колись казав, що вибори виграє не той, хто отримає більшість голосів, а той, чиї прихильники їх підрахують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG