Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство закордонних справ Російської Федерації заявляє, що реабілітація воїнів Української Повстанської Армії «негативно позначиться» на російсько-українських відносинах


Міністерство закордонних справ Російської Федерації заявляє, що реабілітація воїнів Української Повстанської Армії «негативно позначиться» на російсько-українських відносинах

Як передає РІА «Новости», у повідомленні МЗС Росії, переданому агентству, зазначається, що реабілітація «колишніх есесівців» в Україні "була б сприйнята не тільки росіянами, а й більшістю населення України не інакше як ганебний акт зради щодо пам'яті мільйонів мирних громадян, у тому числі росіян і українців, воїнів Радянської Армії", які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни.

У зовнішньополітичному відомстві Росії назвали "тривожною" інформацію про плани «українських націоналістичних сил добитися реабілітації підсобників гітлерівців - воїнів Української Повстанської Армії».

МЗС Росії наголошує, що справа дійшла до того, що нещодавно депутати міської ради Івано-Франківська ухвалили постанову, що визнає осіб, «які служили у відомій дивізії СС "Галичина", учасниками "бойових дій за свободу і незалежність України".

Це означає, поряд з іншим, відзначили в МЗС РФ, що Західній Україні «колишніх есесівців можуть у всіх відношеннях, у тому числі і в плані соціального забезпечення, прирівняти до ветеранів Великої Вітчизняної війни».

У російському зовнішньополітичному відомстві поділяють "позицію Російської общини Івано-Франківської області, яка розцінила назване рішення міської влади Івано-Франківська як небезпечний прецедент, спрямований на перегляд підсумків Другої світової війни, рішень Нюрнберзького трибуналу".

Водночас, у Москві з жалем констатували, що ця тема стає предметом передвиборних спекуляцій.

"Дуже жаль, що українські офіційні особи не дають належної відсічі провокаційним діям націоналістичних угруповань, - сказано в повідомленні МЗС РФ. - А посилання на акти цивільного примирення виглядають, щонайменше, абсурдно".

Реалізація планів українських націонал-екстремістів негативно позначилася б на російсько-українських відносинах, наголосили в МЗС.

У Москві висловили сподівання, що органи центральної влади України вживуть рішучих заходів щодо відміни названого рішення міської влади Івано-Франківська і припинення надалі подібних провокаційних "ініціатив".
XS
SM
MD
LG