Доступність посилання

ТОП новини

Мати загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Леся Гонгадзе обурена змістом і монтажем фільму “Піар”, який було показано на каналі ICTV


Мати загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Леся Гонгадзе обурена змістом і монтажем фільму “Піар”, який було показано на каналі ICTV

Київ, 20 березня 2002 –

Марина Пирожук

16 березня на телеканалі ICTV було показано документальний фільм американських авторів під назвою «Піар». Пані Лесю Гонгадзе, яке ваше враження від цього фільму?

Леся Гонгадзе

Цей фільм викликав у мене дуже негативне ставлення до авторів фільму і журналістів, на яких у Києві я згаяла стільки часу.

Я хотіла їм довести мою думку і мету, яку я хочу досягти. Але вони все це відкинули, ці матеріали, які я їм показала і надала. І єдине моє бажання було, на чому я наголошувала, що мені нічого не треба. Я ні від кого нічого не буду вимагати. Я лише прошу, щоб мені дали можливість поховати те тіло, яке знаходиться на Оранжерейній вулиці у морзі київському, тому що це мене дуже мучить і дуже я від цього страждаю. І, якщо це є мій син, то я нічого не прошу, лише дайте мені його поховати.

Я показала журналістам матеріали, я показала волосся... Я висловила те, що може висловити мама, яка переносить невимовні муки, опинившись у моїй ситуації.

А автори цього фільму і режисер цього фільму, наскільки я зрозуміла, вони виконували або замовлення або щось подібне, тому що (у їхньому фільмі) так вийшло, що наш президент Кучма, взагалі, ангел, не винний абсолютно ні в чому.

А одне його слово, одна його вказівка – і була би проведена та експертиза, яку я прошу, яка дала б 100% ідентифікацію. І не було б ніяких розмов, і не мучилася б я, і не мучився б увесь народ України, який зі мною.

І між іншим, у Львові дуже негативно сприйняли цей фільм. І всі зрозуміли, що цей фільм зроблений для того, щоб президента Леоніда Кучму зробити просто не винятком, просто невинний ангел.

Знаючи, про цей моральний терор, який проводиться наді мною і над моєю родиною – це ні в які рамки не вписується... Це не можливо зрозуміти, як автори цього фільму (навіть слів у мене немає, щоб висловити те, що я відчуваю до них) так цинічно скористалися мною...Стільки часу у мене взяли у Києві на інтерв’ю і показали мене там, просто як... Ну, не маю просто слів.

Адже найбільше страждаю я і причому тут Ленін, причому тут політики? Я ж не політик, я мама. Я хочу лише єдине – я хочу скінчити все це, щоб я могла лягти там, де будуть поховані ті останки, якщо це мій син. Тому що зараз іде поголоска, мене вмовляють, що це не мій син.

Знаєте це пережити – півтора року думати він чи не він? А тепер мені шепчуть з усіх сторін, що це не він, але ви поховайте, поховайте, це не ваш син. Якщо це не мій син, то дайте мені довідку що це не мій син. Я прошу. Я поховаю по християнськи. Якщо це мій син, то дайте мені поховати його, щоб я там могла вже спочити біля нього.

Марина Пирожук

Пані Лесю, всі зараз говорять про необхідність завершення справи Георгія Гонгадзе і ви сказали, що треба покласти край вже цьому моральному терору. Як ви гадаєте, хто б це міг зробити?

Леся Гонгадзе

Лише президент Кучма. Тому що Потебенько не є прокурор. Це є маріонетка, кишеньковий, це є сатрап Москви. Він виконує лише те, що йому вказують.

У нас же немає нікого. У нас лише існує один президент, який живе своїми власними почуттями, своїми власними бажаннями, прихотями. І він себе почуває як, напевно, якийсь східний шахиншах чи падишах, що всі у нього раби.

І я так зрозуміла, що ми, український народ на своїй українській землі знаходимося у найгіршому становищі, бо кожен народ в Україні знайде підтримку.

Я українка, предки якої споконвіку живуть в Україні. Зрозуміло, що у найгіршому становищі перебуває український народ і найнещаснішою є мама українка, власне українка. Бо навіть ті діти, які виїжджають за кордон і гинуть, вона не має можливості їх привезти, бо немає грошей, щоб їх тут поховати.

Це жахливо те, що я зараз бачу, це що зараз я зрозуміла, тому що при владі сатрапи, при владі яничари, це вороги українського народу. Бо найгірше живе український народ. У моральному дусі це я пережила на собі, переконалася на собі.

І все залежить від нашого властеліна президента Кучми і більше ні від кого, більше нехай ніхто не сподівається на якусь демократію, чи на якусь правдивість.

Марина Пирожук

Пані Лесю, чи будете ви звертатися до суду у зв’язку з побаченим на телеканалі ICTV фільмом «Піар»?

Леся Гонгадзе

Я знесилена настільки, я настільки знищена фізично і настільки втомлена... Я вже нічого не хочу. Я лише хочу спокою. Я вірю, що навіть, як мене не стане Господь Бог все одно заплатить моїм кривдникам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG