Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі не без тривоги очікують парламентських виборів у сусідній Німеччині


У Польщі не без тривоги очікують парламентських виборів у сусідній Німеччині

Варшава, 21 березня 2002 - З’являються коментарі деяких польських політологів, зокрема, оглядачів газети “ Rzeczpospolita” про те, що можливий прихід до влади християнських демократів у Німеччині міг би навіть означати можливу зміну умов прийняття Польщі в Євросоюз.

Особливе занепокоєння викликав у Варшаві факт схвалення фракцією християнських демократів у Німецькому Бундестазі проекту закону нижньої палати парламенту, в якому закликається уряд фінансувати створення центру вигнанців у Берліні. Ми вже розповідали в одній з передач, що досі у польсько-німецьких зустрічах це питання обговорювалося в іншому контексті. Йшлося про такий центр, який би був, можливо, відкритий у Вроцлаві, і який би стосувався не винятково німців, а всіх вигнанців Європи. Християнські демократи в Німеччині натомість підтримують проект голови Союзу вигнанців Німеччини Еріки Штайнбах.У чому ж полягає різниця? І чому поляки так стривожені можливим створенням центру вигнанців у Берліні? Йдеться про одну з найбільш болючих проблем Польщі – про землі, які відійшли до її території після другої світової війни і про майно сотень тисяч німців, які були насильно переселені з цих країв. Еріка Штайнбах віддавна домагається компенсації за це майно. Більше того, йдеться про постановку питання перед урядом Німеччини про те, що умовою вступу Польщі в Європейський Союз має бути визнання поляками права для німців на їхню батьківську землю. А початком широкого розгортання кампанії стосовно повернення права німцям на землі, які їм належали до другої світової війни, а тепер знаходяться в рамках польських кордонів, мало б бути, на думку польських коментаторів , відкриття центру німецьких вигнанців у Берліні. Свого часу нинішній канцлер Німеччини Герхард Шродер чітко висловився , що він цієї ідеї не підтримує. Проте відомо, що незабаром у Німеччині – вибори. Поляки стривожені стосовно того, які сили можуть прийти до влади в цій країні. Польська газета “Rzeczpospolita””, наприклад, пише, що центр вигнанців у Берліні, якби такий був створений, служив би фактично для деякого перегляду німецької історії. А головне йдеться про відмову від тези про німецький народ як націю, яка була причетна до катаклізмів у Європі”. Кінець цитати.

Авторка ж ідеї – голова Союзу вигнанців Еріка Штайнбах – бачить майбутній центр, як такий, котрий би документував долю кожного вигнаного німця. Ця політична діячка стверджує, що їй не йдеться про перегляд результатів другої світової війни, а лише про відшкодування для вигнаних німців за втрачене ними майно.

Ще кілька років тому у Польщі така тема – була темою табу. Нині ж з німецькими владними представниками вже обговорюється загалом тема про створення центру вигнанців, але такого, який би займався проблемами різних народів. Чи переможе тут такий погляд на проблему? Як можуть змінитися польсько-німецькі відносини у разі, якщо до влади в сусідній Німеччині в результаті наступних виборів прийшли б хадеки? Ці питання звучать нині у Польщі далеко не риторично, хоча, цілком можливо, що окремі оглядачі й згущують фарби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG