Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії занепокоєне спробами реабілітувати УПА


МЗС Росії занепокоєне спробами реабілітувати УПА

Київ, 21 березня 2002 - Міністерство закордонних справ Російської Федерації заявило, що реабілітація воїнів Української Повстанської Армії “негативно позначиться” на російсько-українських відносинах. У поширеному 21 березня повідомленні російське зовнішньополітичне відомство назвало “тривожною” інформацію про плани, цитую - “українських націоналістичних сил добитися реабілітації підсобників гітлерівців”.

19 березня цього року депутати Івано-Франківської міськради ухвалили рішення про визнання ветеранів дивізії СС “Галичина” учасниками бойових дій із наданням їм пільг при оплаті комунальних послуг як і ветеранам Радянської Армії. Саме цей факт і змусив МЗС Росії висловити своє занепокоєння щодо намірів реабілітувати УПА. Російське зовнішньополітичне відомство висловило жаль, що українські офіційні особи не дають, як ідеться у повідомленні, належної відсічі провокаційним діям націоналістичних угруповань. Кого мала на увазі Москва у даному випадку – не відомо. Але тиждень тому про необхідність реабілітації УПА заявив прем’єр-міністр Анатолій Кінах, а за тим і міністр транспорту Валерій Пустовойтенко.

Політолог, член виборчого блоку “Наша Україна” Микола Томенко вважає, що нинішню заяву російського МЗС слід розцінювати не інакше, як втручання у внутрішні справи України. “Не поодинокі націоналісти, як ідеться у заяві, і якісь політичні сили говорять про необхідність вирішити проблему історії Другої світової війни. Справа в тому, що це позиція прем’єр-міністра Анатолія Кінаха. До речі, подібні висловлювання ми чули і від президента Леоніда Кучми під час виборчої кампанії 99-го року. Тому тут немає руху “Нашої України чи інших політичних сил. Є чітка і однозначна позиція прем’єр-міністра, отже, уряду – законної влади в Україні. І я думаю, що українська влада повинна вирішувати такі проблеми, а не російський МЗС чи, скажімо, інші країни”, - зауважив Микола Томенко.

На думку члена фракції комуністичної партії України Георгія Крючкова, висловлене російським зовнішньополітичним відомством занепокоєння цілком умотивоване і про жодне втручання у внутрішні справи не йдеться. “Перше, що я сказав би про це. В Москві не знають ще про те, що в західних областях, про що повідомлялося у вітчизняних ЗМІ, вже створено будинки для престарілих для цих бандитів – із ОУН-УПА. Друге - я не вважаю, що це є втручання у внутрішні справи України. Це так само, коли ми висловлювали, коли були спроби реабілітувати “власівців” у Росії. Це – загальнолюдські речі. Бандитам виправдання не може бути. І якщо хтось це робить, то це має викликати занепокоєння у кожної чесної людини”, - вважає Георгій Крючков.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG