Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі критикує ОБСЄ, проте хвалить Джорджа Буша


Президент Білорусі критикує ОБСЄ, проте хвалить Джорджа Буша

Мінськ, 22 березня 2002 - Сьогодні в Мінську закінчився дводенний семінар для білоруських керівників, на якому головним викладачем оголосив сам себе президент Аляксандр Лукашенка. Він піддав критиці ОБСЄ за "пряме втручання у внутрішні справи" Білорусі, проте похвалив американського президента Джорджа Буша та заявив, що у стосунках з Росією треба захищати національні інтереси "так, як учить нас пан Буш".

На семінарі для місцевих керівників білоруський президент Аляксандр Лукашенка закликав повчитися у Джорджа Буша тому, як треба захищати національні інтереси. Лукашенка мав на увазі рішення США щодо обмежень на імпорт сталі, в тому числі російської. Президент Білорусі заявив, що ситуація з білорусько-російськими взаєминами в рамках союзної держави є "дуже складною", та додав, цитую:

"Ми створюємо державу, орієнтуючись на ефемерні моделі, що їх нав’язує нам Захід, а не на свої інтереси. Нам треба будувати союзну державу, базуючись на власних інтересах, як учить пан Буш".

Аляксандр Лукашенка також зазначив, що ситуація з білорусько-російським стосунками "не покращується, а погіршується, оскільки ми безповоротно втрачаємо свої ресурси, нічого не набуваючи замість".

Президент Білорусі знов повторив, що його країна -- це єдиний відданий союзник Росії. За словами Лукашенки, якби свого часу було реалізовано ідею Балто-Чорноморського союзу з Білоруссю в центрі, то Росія перебувала би в ізоляції.

"Ми в цій ситуації опинилися слабким ЗВЕНОМ? для Заходу та могутнім для Росії", - сказав Аляксандр Лукашенка та додав: "За це нас тепер і молотять".

Переходячи до теми взаємин Білорусі із Заходом та конфлікту довкола групи ОБСЄ в Мінську, Аляксандр Лукашенка заявив, цитую: "Що хоче від нас ОБСЄ? Чому вони з Прибалтики таку ж групу прибирають, де права людини дійсно порушуються, де знущаються з російської людини, з наших громадян, із слов’ян узагалі, - а у нас вона має бути? Щось урегулювати вона мусить? Це пряме втручання у внутрішні справи", - сказав Лукашенка на семінарі для місцевих керівників Білорусі.

Аляксандр Лукашенка оголосив, що тепер саме він, а не глава президентської адміністрації, відповідатиме за навчання кадрів. Окрім Лукашенки, виступили російські науковці, які розповідали про досвід реформ у Росії та Китаї. Ось, що сказала про семінар президентська речниця Наталя Пяткевіч:

“Гэта навукова-папулярныя лекцыі дзеля павышэньня ўзроўню... Проста цікава паслухаць выбітных вучоных, тым больш прыежджых”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG