Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати вважають, що лідер палестинців Ясир Арафат не докладає достатніх зусиль до припинення тероризму на Близькому Сході


Сполучені Штати вважають, що лідер палестинців Ясир Арафат не докладає достатніх зусиль до припинення тероризму на Близькому Сході

Н’ю Йорк, 25 березня 2002 - Віце-президент Сполучених Штатів Ричард (Дик) Чейні скасував план своєї зустрічі з Арафатом у Єгипті, оскільки, за словами Чейні, Арафат не виконав низки передумов для зустрічі. Серед них на першому місці була вимога засудити тероризм і дати інформацію ізраїльтянам про терористичні акти. “Цих умов не було дотримано. Ми робимо все можливе, аби покласти край кровопролиттю й перейти на політичні рейки, але цього нам поки що досягти не вдалося”, - визнав Чейні в інтерв'ю телемережі Сі-Бі-Ес у програмі “Обличчям до країни”.

Вашингтон бере найактивнішу участь у пошуках мирного врегулювання арабо-ізраїльського конфлікту. Президент Буш закликає Арафата докласти всіх зусиль до зупинення терористів-бомбовиків. Ось уже втретє відвідує регіон відставний генерал морської піхоти Ентоні Зінні, особистий посланець президента Джорджа Буша. Він намагається схилити учасників конфлікту до припинення вогню. Але й минулої неділі, у той час як віце-президент Чейні, який щойно повернувся з Близького Сходу, давав телевізійне інтерв'ю, а генерал Зінні у Тель-Авіві вів переговори, кровопролиття не припинялося. У засідці на Західному березі ріки Йордан загинула ізраїльська жінка, а ізраїльські війська вбили чотирьох терористів, які проникли на територію Ізраїлю з боку Йорданії, піддавши обстрілові йорданський прикордонний патруль.

Віце-президент Чейні заявив, що Білий дім не має жодного сумніву у тому, що Арафат, “здатний докласти значно більше зусиль, ніж нині, але досі він цього не зробив”.

Арафат має намір узяти участь у конференції Ліги арабських країн, яка відбудеться цього тижня в Бейруті, Ліван, але ізраїльтяни можуть заборонити цю подорож. Вони вимагають, щоб Арафат заборонив теракти. Однак, Колін Пауелл, державний секретар Сполучених Штатів вважає, що Арафат повинен бути в Лівані, бо арабська конференція має обговорювати мирну ініціативу Саудівської Аравії і дискусія там може стати продуктивнішою й можливий позитивний результат. За словами Пауелла, він обговорював проект Декларації Ліги арабських країн з автором мирної ініціативи принцом Абдаллою. Декларація має визнати право Ізраїлю на існування, передбачає створення палестинської держави і проголошує намір арабських країн нормалізувати взаємини з Ізраїлем, сказав держсекретар Пауелл. На запитання, чого саме очікують Сполучені Штати від нормалізації взаємин, Пауелл відповів: “Це означає, що ви... обмінюєтесь делегаціями, (дипломатичною) присутністю і взагалі трактуєте один одного рівноправним партнером. Це був би значний крок уперед”, - додав Пауелл.

Тим часом, “Нью-Йорк Таймс” повідомила, посилаючись на розвідувальні джерела, що між палестинцями та Іраном торік було укладено антиізраїльський альянс, який передбачає допомогу з боку Ірану зброєю та грішми. Віце-президент Чейні відмовився підтвердити повідомлення, але сказав, що воно “викликає велику стурбованість”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG