Доступність посилання

ТОП новини

Союз Лівиці Демократичної – партія, яка править тепер у Польщі, хоче змінити Конституцію Польщі і ліквідувати Сенат


Союз Лівиці Демократичної – партія, яка править тепер у Польщі, хоче змінити Конституцію Польщі і ліквідувати Сенат

Київ, 25 березня 2002 - Президент Александр Кваснєвський, який теж вважається представником лівих, висловився проти такого кардинального нововведення. Аналітики зазначають, що незгода між верхівкою СЛД та президентом у такому суттєвому питанні може загострити відносини між урядом та президентом. А це могло б мати наслідки, які дуже ускладнили б і без того непросту ситуацію, в якій знаходиться уряд Лєшка Міллєра.

Польська Конституція старша, ніж Конституція Сполучених Штатів Америки. Але вона дуже багато разів змінювалася. Останній,новій польській Конституції Польщі не виповнилося ще навіть п'яти років. Була вона схвалена у дуже важкій боротьбі між правими та лівими, і стала компромісним документом. Може не найкращим, але оптимальним, який могли прийняти в той час сили, які тоді визначали політику держави. Мало хто у Польщі встиг вивчити свою Конституцію, а ліві, які прийшли до влади, як знаємо, минулорічної осені, вже заявили про потребу змін в Основному Законі Речіпосполитої .І це не мали б бути якісь косметичні поправки, а дуже радикальні перетрубації. Скажімо, ліві хочуть розпустити Сенат – другу палату польського парламенту, не зважаючи на те, що в ньому – ліва більшість і лівий політик Сенат очолює. Чому ж усе таки Союз Лівиці Демократичної намагається розпустити Сенат? По-перше, це передвиборча обіцянка лівих. У такий спосіб вони хочуть зменшити видатки на утримання державних апаратів. Але ще місяць-два тому Голова Сенату Лонгін Пастусяк , сам заявляв, що ,можливо, в цьому скликанні розпуску Сенату не буде. Чому ж змінилася думка лівої верхівки? Можна припустити, що причиною є некорисна ситуація в економіці. І дальший ріст безробіття,у березні воно знову зросло, і перевалило вже за вісімнадцять відсотків, тоді коли за уряду Єжі Бузека найвищим показником безробіття у Польщі було заледве шістнадцять відсотків. Можливо Союз Лівиці Демократичної хоче, в подібний спосіб заощаджуючи державні гроші, поправити свої рейтинги, що значно впали від часу минулих парламентських виборів. Які не були б причини, але машина , яка мала б урухомити процедуру внесення змін до Конституції, уже запущена. Не зважаючи на те, що президент Александр Кваснєвський висловився проти. Президент Польщі вважає,що зараз – не найкращий час для будь –яких кардинальних змін. Президент каже, що процес може розтягнутися, а поправки не поліпшать, а ще погіршать Конституцію, яка нині діє.

Цікаво, що деякі партії з опозиції мають намір підтримати лівих у спробі розпустити Сенат. Це правоцентристська Громадянська Платформа, крайньо права Самооборона Анжея Лєппера, і союзник СЛД – селянська партія. Усі вони вважають, що утримувати Сенат у Польщі – надто дорого для платників податків і що двопалатна система парламенту більше властива федеральним державам. І не пасує Польщі.

Як зазначають аналітики, конституціоналісти, до речі , 25 березня газета ”Rzeczpospolita” опублікувала дуже багато різних коментарів на цю тему, розпуск Сенату повинен би супроводжуватися наданням президентові Польщі більших повноважень. Здавалося б у такій ситуації –президент мав би бути за. Але Александр Кваснєвський вважає, що нині є гірше політичне тло у Польщі, ніж було тоді, п'ять років тому, коли нову Конституцію Польщі схвалювали і існує тепер мало можливостей для компромісу. Тому зі змінами треба ще зачекати. І все ж дебати на цю тему уже починаються. До чого це все призведе? До більшого напруження між президентом і прем'єром? А може це ще більше підштовхне Александра Кваснєвського до центристських сил, із якими він в останній час має все кращі контакти? Чи може це зіграти на перспективу того, що ймовірно, як вважають нині деякі аналітики, Александр Кваснєвський може очолити в майбутньому центристські ліберальні сили Польщі, основою яких є Унія Свободи? Як кажуть, поживемо – побачимо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG