Доступність посилання

ТОП новини

Про політичну ситуацію в Криму


Про політичну ситуацію в Криму

Симферополь, 25 березня 2002 - У Криму в останній тиждень передвиборчої кампанії до кримського парламенту складається нова політична ситуація. Днями Апеляційний Суд автономії дозволив спікеру парламенту Криму, комуністу Леонідові Грачу оскаржити рішення місцевого суду, яким його було знято з реєстрації кандидатом у депутати Верховної Ради АРК. Тепер слідом за Грачем права оскарження судових рішень вимагають й інші претенденти на депутатські мандати, реєстрація яких була скасована раніше.

Після місячного жорсткого політичного тиску з боку Леоніда Грача та керованих ним комуністів, минулого тижня Апеляційний Суд Криму дозволив йому оскаржити судове рішення про скасування його реєстрації. Як повідомив голова судової палати Апеляційного Суду АРК Іван Корольков, відповідне слухання цієї справи відбудеться 27 березня.

За словами голови Центральної виборчої комісії Криму Івана Полякова, до цього дня Леонід Грач вважатиметься кандидатом у депутати кримського парламенту і лише на підставі рішення Апеляційного Суду, виборчком АРК вирішить, чи залишити його прізвище у виборчому списку, чи викреслити. Раніше голова окружної виборчої комісії №25 Олександр Гоцуленко, який є членом КПУ, заявив, що окружком не виконуватиме рішення місцевого суду Центрального району Сімферополя, який 25 лютого зняв Леоніда Грача з реєстрації. За словами пана Гоцуленка, воно є несправедливим і буде скасоване.

Сам Леонід Грач заявив із приводу останнього рішення Апеляційного суду АРК, що з політичної точки зору воно дозволить зняти громадське напруження, яке виникло в Криму після 25 лютого. Спікер в інтерв’ю місцевим журналістам висловив сподівання, що Апеляційний Суд Криму, цитую: “захистить його конституційні права” і “врятує честь України”.

Тим часом й інші претенденти на депутатські мандати кримського парламенту, яких раніше суди зняли з реєстрації тепер кажуть, що домагатимуться дозволу на апеляцію. Зокрема, про це вже заявили директор Кримського представництва російського фонду “Москва-Крим” Олег Родивилов і віце-спікер парламенту автономії Юрій Корнилов, які балотувалися в Євпаторії.

Водночас, місцеві спостерігачі висловлюють сумніви у тому, що Апеляційний Суд Криму таки відновить реєстрацію Леоніда Грача. Більшість із них вважає, що це виглядало б як серйозна поразка офіційного Києва та пропрезидентських сил ще до виборів. Крім того, позитивне рішення викличе цілий потік апеляційних скарг, про що вже йшла мова раніше. У протилежному ж випадку - лідер кримських комуністів, хоч і програє, але піде, зберігши політичне обличчя. Але поки що Леонід Грач знову на коні. Час покаже – як довго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG