Доступність посилання

ТОП новини

Голівуд: "Ігри розуму" одержали головну премію Оскара


Голівуд: "Ігри розуму" одержали головну премію Оскара

Прага, 25 березня 2002 – Головна премія американської Кіноакадемії дісталася кінострічці "Ігри розуму". А найбільше нагород, аж 4 Оскари одержав фільм "Володар кілець" . Минулими вихідними у Голівуді відбулася церемонія нагородження; цього року її головною сенсацією стало присудження Оскарів двом чорношкірим акторам, Дензелу Вашінгтону – за кращу чоловічу роль і Голлі Беррі за кращу жіночу.

Кращим фільмом 2002 року стали "Ігри розуму" режисера Рона Говарда. Найкасовіша стрічка, що зібрала вже понад 150 мільйонів доларів, розповідає про життя лауреата Нобелівської премії геніального математика Джона Неша, який страждав на шизофренію. "Ігри розуму" – Beautiful Mind – отримали головні призи: за кращий фільм і режисуру. Щоправда його критики нарікали, що режисер не наважився відобразити у фільмі звинувачення великого математика в гомосексуалізмі й антисемітизмі. Менше з тим, сам 73-річний лікар Неш разом із своє дружиною були присутні в Голівуді, а переможця фільму року оголошував актор Мел Ґібсон. Отримуючи оскарівську статуетку, режисер Рон Говард сказав, що вдячний за те, що доля подарувала йому найкращі часи проведені ним у творчому процесі.

За кількістю призів цього року першість мала інша голлівудська стрічка новозеландського режисера Пітера Джексона "Володар кілець: Братерство Кільця." Понад тригодинну кіно-епопею номінували на 13 Оскарів, але вона одержала лише 4: нагорода за візуальні ефекти, оригінальну музичне оформлення, кінематографію і гримерську працю. По два Оскари отримали "Моулін Руж" та "Падіння Чорного Яструба".

Справжньою несподіванкою стало присудження трьох Оскарів афроамериканцям – Дензелу Вашінгтону за найкращу головну роль у фільмі "Тренувальний день" і актрисі Гейлі Беррі за найкращу жіночу роль у "Балі Чудовиська". (На ці нагороди претендували Рассел Кроу та Ніколь Кідман). Беррі стала першою в історії премії чорношкірою американкою, яка отримала Оскара в номінації "краща актриса року". Вона заплакала від зворушення і сказала, що цей момент дуже знаменний для неї: "Ця нагорода присвячується усім жіночим обличчям різних рас, які тепер мають шанс, бо сьогодні двері Оскара для них відчинилися". У стрічці "Бал Чудовиська" Беррі грає жінку, яка входить в емоційний зв’язок з убивцею свого чоловіка.

За особливі заслуги в творчій діяльності було нагороджено ще одного чорношкірого актора 75-ти річного Сіднея Пот`єра, який вже одержав свого попереднього Оскара у період початку активного руху негрів в Америці кінця 50-х років.

У категорії найкращий фільм іноземною мовою премією відзначено стрічку "Нічия земля" режисера з Боснії й Герцеговини Деніса Тановича. Його вихід на Голлівудський подіум оголошував актор Джон Траволта: "Оскар вручається Боснії й Герцеговині за "Нічию землю" . Тановіч сказав, що ця нагорода – здійснення мрії його дитинства. Його часто запитують, звідки походять його актори, із Сербії чи Хорватії. "Але хто про це дбає, вони просто є добрі актори."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG