Доступність посилання

ТОП новини

Західні оглядачі не передбачають змін після виборів


Західні оглядачі не передбачають змін після виборів

Прага, 26 березня 2002 – Зловживання під час виборчих перегонів в Україні, утиск преси та різні реакції на це з боку Сполучених Штатів та Росії – такі теми публікацій західної преси у вівторок, 26 березня.

Мало, хто дійсно вважає, що через залякування преси, зняття кандидатів від опозиції, використання адміністративного ресурсу та інших зловживань влади, іноземні оглядачі можуть визнати вибори до українського парламенту недійсними, але ці зловживання важко не помітити. З огляду на це, впливовий британський щоденник Financial Times пише, що спостерігачам буде нелегко здійснювати моніторинг українських виборів.

І спостерігачі, особливо американські, вважають, що потрібно бути готовими голосно скаржитися на виборчі зловживання. Київський кореспондент Financial Times нагадує про нещодавню резолюцію Конгресу США, яка в черговий раз закликала українську владу до проведення чесних та прозорих виборів. Проте реакція, із якою була зустрінута ця резолюція, була гострішою в Москві, ніж у Києві. Російський посол в Україні Віктор Чорномирдін звинуватив Сполучені Штати у тому, що вони диктують, якими мають бути вибори в Україні.

Британський щоденник не задає запитання про те, чому Росія не зацікавлена у проведенні чесних та відкритих виборів в Україні так само, як і Сполучені Штати. Причину російсько-американського протистояння, так само, як і різницю у поглядах британський щоденник убачає у тому, що від маніпуляцій найбільше можуть постраждати прозахідні українські сили під проводом Віктора Ющенка, лідера блоку Наша Україна. Цей блок, за останніми опитуваннями, може розраховувати здобути від чверті до третини голосів у парламенті, у той час, як пропрезидентський блок За Єдину Україну набирає менше 10%.

Чому український президент Леонід Кучма настільки зацікавлений у результаті нинішніх парламентських виборів, пояснює своїм читачам американський часопис Time. На виборах має вирішитися питання політичного виживання українського президента, пише американський часопис.

«Президент та його прихильники відкидають звинувачення - від незаконного продажу зброї до політичних убивств та широкомасштабної корупції – і намагаються видати це за змову західних урядів, внутрішніх і зовнішніх ворогів, на кшталт фінансиста Джорджа Сороса», - зауважує американський часопис. Але ці звинувачення не можуть не турбувати президента, тому, щоб забезпечити себе від переслідування йому потрібна підтримка Верховної Ради, веде далі часопис Time.

Американський часопис розповідає про добре відомі в Україні випадки, коли лікарям, директорам підприємств та навчальних закладів наказано забезпечити «правильне» із точки зору влади голосування. В інтерв'ю часопису Time київський журналіст Олексій Степура говорить, що влада не залишає нічого напризволяще. Незважаючи на те, що рейтинг блоку, що його очолює одна з найактивніших опозиціонерок, Юлія Тимошенко, є невисокий, президент пригрозив звільненням мерам тих міст, де цей блок набере більшість голосів, говорить український журналіст.

Мало висвітлюваній проблемі місцевих виборів присвячує розлогу публікацію німецький щоденник Züddeutsche Zeitung. Він розповідає про запеклу передвиборчу боротьбу між нинішнім мером Запоріжжя Олександром Поляком і його противником, бізнесменом Володимиром Кальцевим. У цій боротьбі, як і у загальнонаціональних виборах, бере участь міліція та податкова інспекція, які викликають у людей той самий страх перед державою, що колись викликали каральні органи Радянської влади.

І дарма, що вже понад десятиліття існує незалежна українська держава. Вона ще нескоро вирветься з тенет минулого, не прискорять цього процесу і нинішні парламентські вибори, вважають західні оглядачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG