Доступність посилання

ТОП новини

Зняття з реєстрації кандидатів у народні депутати стало звичним явищем під час нинішньої виборчої кампанії. Опозиціонери вважають таке зняття зброєю влади


Зняття з реєстрації кандидатів у народні депутати стало звичним явищем під час нинішньої виборчої кампанії. Опозиціонери вважають таке зняття зброєю влади

Київ, 26 березня 2002 - Центрвиборчком вважає, що кожен конкретний випадок такого зняття не має політичного підґрунтя і пов‘язаний виключно з недостовірними даними про себе, наданими кандидатом у депутати. Як би там не було, Закон про вибори надає можливості зняти з виборчих перегонів опозиційних кандидатів.

П‘ятнадцятого березня удень народний депутат Олександр Єльяшкевич оприлюднив сценарій виборів-2002, як він стверджував, складений у президентській адміністрації. Цей сценарій у частині “нейтралізації деструктивних сил” включав підготовку матеріалів для спроб зняття з реєстрації кандидатом у депутати Олександра Мороза й низки інших опозиціонерів, зокрема, у мажоритарних округах. Для балансу було запропоновано також зняти кількох непрохідних кандидатів із списку блоку “За єдину Україну”. На додачу, за твердженням Єльяшкевича, влада запланувала скасувати реєстрацію лідера партії “Яблуко” Михайла Бродського, і для балансу – кількох “зелених” кандидатів. Того ж таки вечора Центвиборчкомом справді були проведені масштабні зняття з реєстрації кандидатів-“списочників”, в тому числі й Бродського та 31 “зеленого”. Тоді ж постраждало понад 100 кандидатів у депутати. Чи достовірними є матеріали, оприлюднені Єльяшкевичем, чи ні – питання дискусійне. Скажімо, Віктор Ющенко висловив упевненість у бодай частковій їхній правдивості. Тим часом, за даними Державної податкової адміністрації, близько 1500 кандидатів у народні обранці подали істотно недостовірну інформацію про свої доходи. Так що під цим оглядом, можливо, масовані зняття кандидатів у депутати ще попереду. І не завжди вони матимуть своїм підґрунтям адміністративний ресурс.

Проте у знятих Центрвиборчкомом кандидатів є шанс на порятунок. Надає його Верховний Суд. За рішенням цього суду, наприклад, була поновлена кандидатура Михайла Бродського і ще кількох десятків осіб. Проте Закон про вибори ніяк не обмежує у часі Центрвиборчком щодо зняття кандидатів у депутати за партійними списками; так само не обмежує закон і територіальні виборчі комісії щодо зняття кандидатів-мажоритарників. Підстави для такого зняття сформульовані дуже розпливчасто. Тож чи не реалізується сценарій, оприлюднений Єльяшкевичем, скажімо, за день до виборів, коли Верховний Суд просто не встигне поновити у правах опозиціонерів?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG