Доступність посилання

ТОП новини

Війна у Чечні. Людські жертви


Війна у Чечні. Людські жертви

Прага, 26 березня 2002 - 23 березня правозахисна організація «Human Rights Watch» направила спеціальне звернення до Комісії з прав людини ООН, яка протягом ще кількох тижнів засідатиме у Женеві на традиційній щорічній конференції.

У цьому зверненні подаються свідчення 14 осіб про тортури, жорстоке ставлення до цивільного населення та зникнення людей у період від 6 – до 11 березня в чеченському селі Старі Атаги. Унаслідок так званих зачисток російських військових зникло щонайменше 10 чоловіків – мешканців села. А після цього було знайдено трупи чи спалені останки 9 осіб. Досі впізнано останки лише одного зі зниклих. Це 26-річний Імран Кунтаєв. Його затримали у власному домі особи у військовій формі. Наступного дня у згорівшому будинку було знайдено чотири обпалені тіла, серед них і тіло згаданого Кунтаєва. А 9 березня було виявлено ще три трупи у спаленому автомобілі, що його конфіскували за два дні до цього російські військові.

У зверненні «Human Rights Watch» вміщено, зокрема, свідчення 17-річного чеченця, який розповів, як російські військові вимагали від нього дані про місцеперебування бойовиків. Солдати медичними пінцетами стискали й викручували шкіру у нього на грудях, руках і ногах та провадили інші тортури. Цей чеченський юнак також стверджує, що особисто бачив, як знущалися над іншими затриманими.

Лише після того, як мешканці села Старі Атаги провели масову акцію протесту у Грозному, прокуратура почала розслідувати злочини, що були скоєні російськими військовими під час так званих зачисток у Старих Атагах. Однак представники правозахисної організації «Human Rights Watch» сумніваються, що це розслідування призведе до покарання військових, як і багато інших подібних розслідувань, котрі провадилися раніше.

Тим часом, попри заяви російських військових, що вони контролюють територію Чеченської Республіки, війна у Чечні триває. Щодня надходять повідомлення про напади чеченських бійців на позиції російських військ, підриви бронетехніки і спецоперації російських силових структур у відповідь, від яких потерпає, перш за все, цивільне населення.

Однак чималі людські втрати і серед російських військових. Сьогодні Міністерство оборони Росії повідомило, що від початку нинішньої військової кампанії у Чечні загинуло 3220 військовослужбовців федеральних сил і 8972 отримали поранення. Такими є офіційні дані про втрати по лінії міністерства оборони і внутрішніх військ МВС Російської Федерації. І хоча оглядачі, правозахисники, а також Комітет солдатських матерів Росії вважають ці дані значно заниженими, все ж і вони свідчать про масштабність тієї трагедії, того кровопролиття, що триває у Чечні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG