Доступність посилання

ТОП новини

Захід про вибори в Україні: голосування у неділю, як референдум про правління Кучми


Захід про вибори в Україні: голосування у неділю, як референдум про правління Кучми

Прага, 28 березня 2002 – Вибори у неділю більшість західних оглядачів розглядають, як голосування "за" чи "проти" правління президента Кучми. Головним суперником пропрезидентського блоку "За Єду! є Віктор Ющенко, тому на думку західних оглядачів, найцікавішим у цих виборах буде те, скільки місць у парламенті матимуть ці два блоки.

Коли українці обиратимуть новий парламент у неділю, їхній голос також вирішуватиме долю непопулярного президента. Про це у четвер пишуть численні західні інформ-агенства. Рейтер вважає, що Кучма, який любить називати себе простим "технарем" і який найдовше з усіх українських пострадянських лідерів перебуває при владі, зараз заглядається на можливість лишитися на третій термін. Він переживає за своє майбутнє, і сподівається домовитися з наступним парламентом, аби той забезпечив йому недоторканість, (подібну свого часу одержав у Росії Борис Єльцин). Саме тому, вважає Рейтер, Кучма заохочує виборців обрати парламент, який ухвалить закон на посилення його влади. Проте західні аналітики висловлюють сумнів, що Верховна Рада зможе сформувати стабільну прокучмівську більшість, тому що навіть лідери пропрезидентських партій часто не здатні домовитися.

З цим погоджується і професор політології Університету Канзасу, фахівець з української політики Пол Дан`єрі (Paul d`Anieri), але він говорить, що це не допоможе українському парламенту. "Найважливіше питання виборів, Ви "за" чи "проти" Кучми? Але, навіть тим, хто проти Кучми, доведеться розриватися між двома несумісними таборами: проющенківськими й протимошенківськими групами, які проти компартії; і соціалістичною партією. Це не так просто: Ви "за" чи "проти, тому що ті, хто проти - самі налаштовані один проти одного.

Таким чином, це референдум у тому сенсі, що кількість голосуючих за Ющенко і Тимошенко справді, буде показником рівня опозиції до Кучми, але результати голосування не обов’язково означатимуть, що Кучму усунуть від влади."

У четвер американський щоденник "Wall Street Journal" і агентство Франс-прес нагадують про нехтування принципами свободи слова під час цієї виборчої кампанії. Вони згадують і знищення накладу газети "Свобода" і блокування доступу опозиції до державних мереж теле і радіомовлення, про заглушування сигналу регіональних радіостанцій, які дають слово опонентам президента Кучми. Французьке інформаційне агентство повідомляє про те, що свобода слова в Україні дуже постраждала під час цих виборів, і це дає підстави оглядачам турбуватися з приводу можливої спроби влади маніпулювати і результатами недільного голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG