Доступність посилання

ТОП новини

Провідні британські видання звертаються до скандалу навколо президента Кучми у зв’язку з продажу зброї Іраку, а також автомобільних аварій з українськими політиками


Провідні британські видання звертаються до скандалу навколо президента Кучми у зв’язку з продажу зброї Іраку, а також автомобільних аварій з українськими політиками

Прага, 28 березня 2002 - "Навколо Кучми навий скандал напередодні виборів". Це заголовок з британського щоденника "Файненшл Таймс". Видання порушує тему скандалу навколо ймовірної причетності президента Кучми до нелегального продажу зброї Саддаму Хусейну.

Провідна британська газета нагадує, що Леоніда Кучму звинувачують у схваленні рішення про відправку до Іраку партії зброї на суму 100 мільйонів доларів. "Файненшл Таймс" також пише: "колишній інспектор ООН в інтерв`ю Радіо Свобода заявив, що міжнародні інспектори мають докази продажу Росією, Білоруссю й Україною зброї Іраку перед тим, як у 1998 році експерти ООН залишили Ірак."

Скотт Ріттер, якого згадує "Файненшл Таймз", в інтерв’ю Радіо Свобода 14 березня повідомив, що разом із своїми колегами вони виявили докази того, що у 90-х роках Росія, Білорусь і Україна продавали Саддаму Хусейну різні види звичайних озброєнь, включно із системами S-300. За даними експерта, аби купити зброю, Ірак заснував низку компаній у Йорданії, Сирії, Малайзії, через які і працювали дилери.

Нагадуємо, що саме повідомив Радіо Свобода інспектор Скотт Ріттер: "У 97-98 роках ми перевіряли інформацію про те, що Ірак дуже тісно співпрацював з урядом Сирії щоби використати сирійські зв’язки з Білоруссю, Україною і Росією, де сирійці мали змогу закуповувати військові технології та військове обладнання за контрактами між цими країнами й Сирією, після чого сирійці таємно передавали ці матеріали Іраку. Ірак розраховувався нафтою."

Повертаючись до публікацій в пресі, в останньому числі британського тижневика "Економіст" вміщено статтю "Не думай за кермом" (If you think, don’t drive) про начебто випадкові автоаварії, від яких постраждали невигідні президентові Кучмі політики чи державні діячі. Тижневик наочно демонструє хронологію дорожніх пригод: отже, серед інших "Економіст" згадує загибель шефа бюро експорту озброєнь Валерія Малєва, яка збігається в часі з поширенням скандалу навколо президента Кучми і продажу зброї Іраку, загибель депутата Олександра Ємця в автокатастрофі у пік "Кучмаґейту", поранення під час зіткнення автомобілів колишнього шефа СБУ Євгена Марчука одразу після призначення його секретарем Ради безпеки, у квітні 99 року загибель в аварії Бориса Марусича – голови державної компанії з продажу вживаних озброєнь, і нарешті у грудні 97-го по дорозі на експериментальний військових об’єкт в ДТП гине американський ядерний фахівець Джордж Кузьмич.

Як зауважує британський часопис, таємниці директора "Укрспецекспорту" Валерія Малєва можливо будуть розкриті ще напередодні виборів цієї неділі. Голова тимчасової слідчої комісії Верховної ради Олександр Жир, який досліджує діяння президента Кучми, говорить, що має записи обговорення Малєва з Кучмою поставок зброї Іраку.

Причому, тижневик зазначає, що пасажир в автомобілі Малєва, який дивом залишився живий, припустив можливість самогубства, інакше, чого б фізично здоровий і при здоровому глузді Малєв раптом розвернув свій автомобіль на зустрічну смугу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG