Доступність посилання

ТОП новини

Американські законодавці вважають успіх виборів в Україні важливим для всієї міжнародної спільноти


Американські законодавці вважають успіх виборів в Україні важливим для всієї міжнародної спільноти

Н’ю Йорк, 29 березня 2002 - Нечасто трапляється, щоб американський Конгрес виявляв одностайність у будь-яких питаннях, а тим більше щодо резолюцій з питань закордонних справ. Тому такою несподіванкою став той факт, що не було практично жодних суперечок під час обговорення резолюції щодо українських виборів. У Сенаті резолюцію ухвалили одностайно, а в Палаті Представників лише один голос було подано проти, а 408 – за. Чому законодавці вважали за необхідне закликати Київ до проведення відкритих і справедливих виборів, як того вимагає демократичний спосіб врядування? Документ підкреслює, що Україна стоїть перед новим етапом на шляху до цілком демократичного суспільства і вибори 31 березня до Верховної Ради мають відіграти значну роль у цьому розвитку.

На думку голови Хельсінкської Комісії Сполучених Штатів сенатора Бена Найтхорса Кемпбелла, цитую, “Успіх України як незалежної демократичної держави життєво важливий для стабільності та безпеки в Європі. Ця країна упродовж десятиліття мала винятково добрі взаємини зі Сполученими Штатами. Але ці позитивні взаємини, однак, ускладнюються останніми роками внаслідок високого рівня корупції в Україні і все ще нерозв'язаною справою убивства журналіста Георгія Гонгадзе та інших питань, які примушують сумніватися у відданості українських властей владі закону та повазі до прав людини. Хельсінкська Комісія пильно стежить за ситуацією в Україні і відома своєю послідовною підтримкою прагнень українського народу щодо прав людини й демократичних свобод”, - зауважив сенатор Кемпбел, який запропонував верхній палаті Конгресу текст резолюції.

Співголова Хельсінкської Комісії конгресмен Кристофер Сміт, один з авторів резолюції у Палаті Представників каже, що важливо підкреслити причину великого ступеню зацікавленості Конгресу становищем в Україні. Законодавці вважають, що Україна має бути не лише незалежною та економічно стабільною, а й демократичною державою, бо вона є наріжним каменем європейської безпеки й стабільності на старому континенті.

Луїз Макінтош Слотер, депутат Палати Представників і член Хельсінкської комісії каже, що резолюція Конгресу має на меті дати урядові України зрозуміти чітко й недвозначно, що законодавці, цитую, “не мають жодного наміру на майбутнє автоматично схвалювати асигнування для України, не беручи під увагу серйозні питання українського демократичного розвитку”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG