Доступність посилання

ТОП новини

За ходом передвиборної боротьби в Україні уважно слідкують також у ФРН


За ходом передвиборної боротьби в Україні уважно слідкують також у ФРН

Берлін, 29 березня 2002 - Цими днями майже всі центральні німецькі газети публікують на своїх сторінках матеріали, присвячені парламентським виборам в Україні. Німецькі журналісти критично дивляться на ситуацію, що склалася навколо майбутнього голосування. Вони звертають увагу на “брудну” передвиборну кампанію, численні порушення виборчого законодавства, відсутність свободи слова. Один із центральних каналів німецького телебачення показав репортаж під назвою “Озброєні на роботі: українські журналісти живуть небезпечно”.

Західні оглядачі практично одностайні в думці, що позиції «схильного до авторитарних методів правління» президента Леоніда Кучми і після нинішніх виборів не похитнуться. «Навіть якщо блок Ющенка вийде переможцем, більшість в українському парламенті, враховуючи типову для нього торгівлю навколо формування фракцій, утворять прихильники Кучми», - аналізує німецьке інформаційне агентство ДПА.

На думку західних оглядачів, вступити в союз можуть представники блоку «За єдину Україну» та об'єднані соціал-демократи. Обидва партійні блоки представляють інтереси економічних олігархів, близьких до президента Кучми. «Троянськими конями» політичного керівництва вважаються об'єднання «Жінки за майбутнє» та Партія зелених.

Вибори в Україні привернули велику увагу також німецьких політиків. Нещодавно в Києві побувала делегація депутатів бундестагу на чолі із соціал-демократом Гердом Вайскірхеном. Після візиту німецький депутат зауважив, що більшість політичних партій в Україні досі не можуть адекватно та аналітично оцінити нинішню ситуацію. За його словами, представники політичних блоків та партій уникають тих питань, які справді є важливими для жителів країни. Водночас він висловив сподівання, що у Верховній Раді все ж таки буде сформовано конструктивну до нинішнього президента опозицію.

Спостерігати безпосередньо за ходом парламентських виборів у п'ятницю до України прибуває представник партії “Союз 90 / Зелені”, депутат Європейського парламенту Сабіне Шрьодтер. До речі, саме вона належала до ініціаторів організації міжнародного спостереження за ходом виборів до Верховної Ради. Раніше Шрьодтер неодноразово заявляла, що нинішні парламентські вибори продемонструють, чи змогла Україна подолати конституційну кризу. Під час голосування депутат Європарламенту перебуватиме в західних регіонах України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG