Доступність посилання

ТОП новини

Скільки громадян України візьме участь в голосуванні в Чеській Республіці за умови, що їх тут працює кілька десятків тисяч


Скільки громадян України візьме участь в голосуванні в Чеській Республіці за умови, що їх тут працює кілька десятків тисяч

Прага, 29 березня 2002 - Близько 45 тисяч українських громадян із правом постійного чи тимчасового перебування живе нині в Чеській Республіці. Принаймні такі цифри називають у чеській поліції для іноземців. Але це, як мовиться, вершина айсберга. В середовищі самих українців, передусім тих, хто приїхав до Чехії на заробітки, цю цифру потроюють, а то й множать на чотири. Тобто нині йдеться про близько 200 тисяч громадян України, котрі легально чи нелегально - заробляють на хліб по всій Чехії. І тільки 2 із половиною тисячі з них стоять на постійному обліку в консульському відділі Посольства України в Празі. По відношенню до великої маси це – краплина в морі. Та сьогодні - про інше, про дане Конституцією всім громадянам України право - право на голосування. Як повідомив речник Посольства України в Чеській Республіці Андрій Моторний, взяти участь у голосуванні мають право всі громадяни України, котрі перебувають за кордоном на легальній основі. Іншими словами, не потрібні посвідки про відкріплення чи штампи про взяття на облік, потрібно тільки мати в паспорті чинну, не прострочену чеську візу.

За сотнями запитань від українських громадян стосовно порядку голосування за кордоном очевидним є суцільний брак інформації, навіть у Празі, де доволі активно працює низка українських громадських організацій і виходить україномовний квартальник «Пороги».

Про те, що зробило Посольство України в Чехії у справі залучення українських громадян до участі у виборах, речник Посольства А.Моторний повідомив, що всім, хто стоїть на консульському обліку, були розіслані письмові запрошення на вибори. З запрошенням до українських громадян взяти участь в голосуванні Посольство звернулось також через діаспорні організації у Чеській Республіці і чеську щоденну пресу.

У Посольстві сподіваються, що їхні зусилля не пропадуть марно і всі, хто має документи в порядку, прийдуть на дільниці. Залишається однак, відкритою проблема нелегалів, ймовірно, кількох мільйонів громадян України за кордонами України. Ïм доспуп до виборчих урн закритий. Які ж списки поповнять ці «мертві душі»?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG