Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

ДВОЄ БІЛОРУСЬКИХ ЖУРНАЛІСТІВ ЗВЕРНУЛИСЯ ДО ГЛАВ ДЕВ’ЯТИ КРАЇН ІЗ ЗАКЛИКОМ НЕ ДОПУСТИТИ РОЗПРАВИ НАД НИМИ З БОКУ РЕЖИМУ ОЛЕКСАНДРА ЛУКАШЕНКА.

Прокуратура Білорусі пред’явила двом журналістам Миколі Маркевичу і Павлу Можейко звинувачення у наклепі на президента Олександра Лукашенка. Ідеться про статті у газеті «Пагоня». Цю газету було закрито 12 листопада минулого року рішенням Вищого господарського суду Білорусі.

У своїх публікаціях журналісти звинуватили Олександра Лукашенка в незаконному захоплені влади в країні шляхом проведення референдуму, результати якого не визнали міжнародні спостерігачі.

За твердженням журналістів, три групи експертів, дві з яких були залучені прокуратурою, не підтвердили наявності у статті наклепу, в якому звинувачено журналістів, і яким передбачено позбавлення волі до 5 років. Експерти зробили висновок, що критичні чи так би мовити «крамольні» статті не містять наклепу, а відображають особисті погляди їхніх авторів.

Журналісти Микола Маркевич і Павло Можейко 26 листопада звернулися до глав 9 країн із закликом не допустити розправи над ними. Свого листа вони надіслали президентам України, Росії, Польщі, Литви, Латвії, Чехії, Сполучених Штатів, а також канцлеру Німеччини і Прем’єр-міністру Великобританії.

«Кримінальна справа проти нас – є свого роду полігоном, на якому влада відпрацьовує механізм придушення свободи преси... Захистивши нас, Ви захистите від злочинних посягань усю білоруську недержавну пресу, - мовиться у посланні білоруських журналістів.

ПРАВОЗАХИСНА ОРГАНІЗАЦІЯ «МІЖНАРОДНА АМНІСТІЯ» ЗАКЛИКАЛА КОМУНІСТИЧНУ ВЛАДУ КИТАЮ ВІДМОВИТИСЯ ВІД ПРАКТИКИ ПЕРЕСЛІДУВАННЯ ПІВНІЧНОКОРЕЙСЬКИХ БІЖЕНЦІВ.

За повідомленням правозахисних організацій, після того, як 14 березня 25 північнокорейських біженців увірвалися в посольство Іспанії в Пекіні, влада Китаю розгорнула справжнє полювання на північних корейців, які переховуються на прикордонній із Кореєю території. Китайська поліція також переслідує членів правозахисних і релігійних організацій, які намагаються допомогти північнокорейським біженцям.

За даними правозахисних організацій, у китайських прикордонних провінціях, що межують з КНДР, переховується від 100 до 300 тисяч біженців. Більшість із них утекли з Північної Кореї, рятуючись від голодної смерті. Перебуваючи на нелегальному становищі багато з них стають жертвами місцевих злочинців, особливо тих, котрі займаються торгівлею жінками.

Правозахисна організація «Міжнародна амністія» закликала комуністичну владу Китаю відмовитися від практики арештів та насильницької репатріації північнокорейських біженців до тих пір, поки представники Управління Верховного комісара ООН у справах біженців не зустрінуться з ними, щоб розглянути можливість надання їм політичного притулку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG