Доступність посилання

ТОП новини

Вимога кари смерті для Муссауї викликає критику


Вимога кари смерті для Муссауї викликає критику

Прага, 29 березня 2002 - Рішення влади Сполучених Штатів Америки домагатися кари смерті для єдиного звинуваченого у співучасті в подіях 11 вересня минулого року Закаріяса Муссауї викликало чимало критики, і в першу чергу у Франції, що її громадянином є підозрюваний терорист.

Франція шкодує з рішення США вимагати кари смерті для Закаріяса Муссауї, заявила Маріліз Лебраншю, міністр юстиції Франції - країни, що відмовилася від такого покарання вже 20 років тому, вважаючи його за порушення прав людини.

Франція й далі підтримує Сполучені Штати після подій 11 вересня і продовжить юридичну співпрацю зі США. Але тепер Франція обережніше зважуватиме свої кроки в цьому напрямку: «За жодних обставин ми не передамо жодного свідчення, яке можна було б використати як підставу для кари смерті», – заявила Лебраншю.

Так само лунає критика рішення міністертва юстиції США і в самих Сполучених Штатах - і в першу чергу того, як воно було оприлюднено.

Прес-конференцію міністра юстиції США Джона Ашкрофта, на якій він оголосив, що його відомство вимагатиме для Муссауї кари смерті, транслювало в четвер телебачення на всю країну.

Адвокат звинуваченого Франк Дангам уважає, що міністрові юстиції не годиться так поводитися. На думку юриста, прес-конференція мала за мету вплинути на майбутніх присяжних, що вирішуватимуть долю його клієнта, і тепер для цього процесу важко буде підібрати безстороннє журі.

Громадянина Франції марокканського походження Закаріяса Муссауї звинувачено у США в участі у змові напередодні терористичних нападів 11 вересня. За твердженням звинувачення, Муссауї має бути покарано смертю, бо він допомагав планувати «найбільші людські втрати внаслідок злочинного акту в історії Сполучених Штатів».

На думку американської влади, Муссауї був одним із 20 терористів, які спланували викрадення чотирьох літаків, щоби спрямувати їх у визначні американські будівлі, і значною мірою здійснили свій план. На борту трьох із цих літаків було по п’ятеро нападників; у четвертому - лише четверо. Саме Муссауї, стверджує звинувачення, й бракувало в ньому.

Бракувало - тому що Муссауї арештували майже за місяць до тих подій за прострочену візу, коли він привернув до себе увагу дивною поведінкою: заппропонував 8 тисяч доларів готівкою, щоб йому дозволили потренувати на тренажері Боїн∂а 747 повороти літака, і додав, що зліт і посадка його не цікавлять. По тому з’ясувалися його зв’язки з іншими, хто взяв участь у терактах.

Юридичні оглядачі звертають увагу, що Муссауї перебував у в’язниці, коли сталися події, за які його судитимуть. Із шести пунктів його звинувачення чотири можуть тягнути й кару смерті - але серед них немає звинувачення в убивстві людей. На думку фахівців, владі буде нелегко довести необхідність такого суворого покарання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG