Доступність посилання

ТОП новини

Загострення ситуації на Близькому Сході. Штурм резиденції Ясира Арафата


Загострення ситуації на Близькому Сході. Штурм резиденції Ясира Арафата

Прага, 29 березня 2002 - Після надзвичайного засідання ізраїльського уряду, що відбулося минулої ночі, прем’єр-міністр Ізраїлю Арієль Шарон оголосив Ясира Арафата «ворогом ізраїльської держави», наголосивши, що останній так і не відмовився від стратегії терору і повинен бути повністю ізольованим. На засіданні уряду, йшлося, зокрема, про терористичний акт у місті Натанья минулої середи, в результаті якого загинуло 20 осіб і близько 170 отримали поранення. А вже сьогодні стався черговий терористичний акт на околиці Єрусалима. Двох осіб убито і 22 поранено.

Уряд Ізраїлю також схвалив рішення про мобілізацію до армійських лав понад 20 тисяч резервістів.

За розпорядженням Аріеля Шарона ізраїльські військові підрозділи із самого ранку оточили резиденцію Арафата у місті Рамаллах і за допомогою техніки зруйнували огорожу довкола неї. Усім, хто знаходився у будівельному комплексі палестинської адміністрації було запропоновано здатися. Унаслідок перестрілок кількох осіб було убито і кілька десятків поранено. Ідеться про втрати з обох сторін.

Ізраїльські військові захопили частину будинків Палестинської національної адміністрації у місті Рамаллах, зокрема приміщення палестинського міністерства внутрішніх справ, у якому знаходилась також штаб-квартира палестинських служб безпеки.

На час підготовки цього матеріалу продовжувався штурм резиденції Ясира Арафата, який за повідомленням деяких агентств, перейшов у підземні приміщення. Охорона Арафата продовжує перестрілку з ізраїльськими військовими.

Ще учора ввечері, напередодні штурму резиденції палестинського лідера, Ясир Арафат висловив готовність піти на перемир’я з без будь-яких попередніх умов, а пізніше заявив, що скоріше помре, ніж здасться. Палестинський лідер закликав Організацію ісламська конференція терміново втрутитися у ситуацію, що склалася - для «підтримки палестинських арабів, для захисту їхньої безпеки й відсічі ізраїльській агресії». Така вимога прозвучала у телефонній розмові Арафата з еміром Катару Хамадом Бен Халіфом Аль Тані, який очолює Організацію ісламська конференція

А в телефонному інтерв’ю палестинському телебаченню Ясир Арафат заявив: ГОЛОС «Ніхто з нас не похитнувся, не злякався і не відступає. Ми вирушимо до Єрусалима. Мучеників мільйони». ГОЛОС – заявив Арафат

Тим часом, Верховний комісар ЄС із зовнішньої політики і безпеки Хав’єр Солана, у телефонних розмовах із Ясиром Арафатом і міністром закордонних справ Ізраїлю Шимоном Пересом, закликав конфліктуючі сторони припинити вогонь, та запропонував скористатися ініціативою Саудівської Аравії з мирного врегулювання близькосхідного конфлікту. А прес-секретар Хав’єра Солани Крістіна Ґелеч заявила, що Ясир Арафат був і залишається представником законної влади Палестинської автономії та «партнером Євросоюзу в діалозі».

А представники американської адміністрації повідомили, що не дивлячись на ескалацію палестинського терору і на той факт, що уряд Ізраїлю офіційно оголосив Ясира Арафата «ворогом єврейської держави», зусилля з врегулювання близькосхідного конфлікту триватимуть. Це мало б означати, що спеціальний посланець Сполучених Штатів на Близькому Сході Ентоні Зінні продовжуватиме свою посередницьку місію.

З критикою нових рішень влади Ізраїлю виступив Міністр закордонних справ Франції Юбер Ведрін. Він заявив журналістам, що танки й ізоляція Арафата не вирішать проблеми ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Міністерство закордонних справ Франції закликало Ізраїль забезпечити фізичну недоторканність і безпеку главі Палестинської автономії. З подібною заявою виступив також уряд Бельгії, а МЗС Японії закликало Ізраїль зупинити військову операцію.
XS
SM
MD
LG