Доступність посилання

ТОП новини

Вибори від виборів відрізняються


Вибори від виборів відрізняються

Прага, 1 квітня 2002 – Нинішні парламентські вибори в Україні дають підстави говорити, що вони відрізняються від попередніх виборів до Верховної Ради і від президентських виборів 1999 року. Особливо явна різниця не лише у передвиборчих технологіях, а й у намаганнях уплинути на цей процес сусідньою Росією.

Наприклад, один з лідерів російської Думи, комуніст Дмитрій Роґозін, вважає, що Росія мала всі підстави втручатися у парламентські вибори в Україні з тієї простої причини, що бачите, «Україна і Росія рідні сестри і у них однин папа – Київська Русь», а США, то «чужа тітка», абсолютно далека країна і її «нема чого пхати в Україну свого носа». А один із російських політтехнологів, Ґлєб Павловський, керівник інтеренет-проєкту «Україна.Ру» так і сказав, підводячи перші підсумки цих перегонів, «українські вибори мусить виграти Росія». Якщо США і Захід у цілому вимагали лише одного – чесної й прозорої виборчої кампанії в Україні, то Москва намагалася диктувати, кого українці мають вибрати. Чого варті лише заяви голови кремлівської адміністрації пана Волошина і безпрецедентне прийняття Володимиром Путіним в Кремлі, за пару днів до виборів, лідера українських комуністів Петра Симоненка, що дозволило комуністам відновити свій електорат, який почав було від них відходити.

Те, що влада буде всіляко намагатися фальсифікувати результати цих парламентських виборів, ні в кого сумнівів не було. Але у порівнянні з минулими парламентськими перегонами з’явилося кілька нових методів впливу на результати голосування. Один з них – влада намагалася не дати проголосувати виборцям у тих регіонах, де вона не мала шансів перемогти шляхом тиску і фальсифікацій. Наприклад, у Києві, на Львівщині і в інших регіонах, створення маленьких дільниць у густонаселених районах, нестача бюлетенів або ж пізніше від запланованого відкриття дільниць та інші способи відвернули не одну сотню тисяч виборців, котрі проголосували б проти існуючою влади. Цим пояснюється те, що на цих виборах явка вимушено була нижчою аніж на попередніх, у 1998 році проголосувало близько 70 відсотків виборців, а 31 березня цього року лише трохи більше 65 відсотків.

Західні спостерігачі також відзначили, що на цих виборах ситуація із свободою волевиявлення через засоби масової інформації у порівнянні з минулим періодом значно погіршилася. Цього разу засилля владних структур у масмедіях було явним. Особливо це проглядалося на телевізійних каналах, які було провладними і проросійськими у своїх оцінках виборів, партій, блоків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG