Доступність посилання

ТОП новини

Сербії загрожує нова міжнародна ізоляція через відкладення видачі звинувачених з воєнних злочинів


Сербії загрожує нова міжнародна ізоляція через відкладення видачі звинувачених з воєнних злочинів

Белград, 1 квітня 2002 – Сербія опинилася у найглибшій кризі після 5 жовтня 2000 року, коли усунено від влади Слободана Мілошевича. Про це минулої ночі заявив республіканський міністр юстиції Владан Батич після надзвичайної сесії чільних урядовців Югославії і Сербії, в якій не взяв участь глава держави Воїслав Коштуніца. За словами Батича, представники союзної влади вимагамуть, щоби Коштуніца остаточно визначився: чи він за співробітництво з Міжнародним трибуналом у Гаазі чи за міжнародну ізоляцію країни, яка призведе до економічного колапсу.

Прем’єр-міністр Сербії Зоран Джінджич у неділю ввечері драматичним тоном заявив, що президент Коштуніца “втікає від відповідальності за співробітництво з Гаазьким трибуналом й обманює громадян створюючи враження, що міжнародне становище країни та її економіка не залежать від Трибуналу”. Нагадаємо, що глава держави виступає за співробітництво з Гаагою на підставі окремого закону. Проте, саме його партія гальмує ухвалення такого закону, а його найближчі співробітники, нібито з патріотичних причин, відверто виступають проти видачі кого-небудь. Джінджич назвав занепокоюючим факт “що хтось, захищаючи екстраправа кількох осіб, які зруйнували країну, загрожує долі й майбутньому десяти мільйонів громадян”. Не важко впізнати, що цей “хтось” – президент Коштуніца.

Урядова газета “Політика” з цього приводу оприлюднила коментар в якому зазначається, що глава держави чекає, щоби Джінджич та його команда реформаторів, видачею звинувачених, знизили свій політичний рейтинг. Коштуніцу в коментарі названо націоналістом й політичним демагогом, якому притаманні ізоляціонізм й ксенофобія. Нагадаємо, що адміністрація Сполучених Штатів надання фінансової допомоги Бєлградові обумовила видачею до 31 березня групи співробітників екс-президента, в першу чергу Драголюба Ойданича й Влайка Стоїльковича, колишніх міністрів оборони й внутрішніх справ та Миколи Шаіновича, колишнього заступника прем’єр-міністра. 31 березня минуло. Усі розшукувані ще на волі. Сербія ймовірно втратила не лише сто мільйонів доларів, а й підтримку Вашингтона у міжнародних фінансових організаціях. Втратила, або втратить найближчим часом. У вбогій країні ця втрата могла б викликати драматичні події. Союзний міністр внутрішніх справ Зоран Жівкович у понеділок сказав, що звинувачених буде заарештовано “цієї ночі, завтра або через кілька днів”. Це фраза, яку белградські урядовці повторюють – уже кілька місяців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG