Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисний центр «Меморіал» звернувся до Комісії ООН з прав людини з приводу масових порушень людських прав у Чечні


Правозахисний центр «Меморіал» звернувся до Комісії ООН з прав людини з приводу масових порушень людських прав у Чечні

Прага, 1 квітня 2002 - «Наше звернення викликане стурбованістю за життя, безпеку, здоров’я і гідність сотень тисяч людей, які перебувають у зоні збройного конфлікту в Чечні і сусідніх реґіонах…», - мовиться у посланні Правозахисного Центру «Меморіал» до Комісії ООН з прав людини.

У Чечні триває партизанська війна. Федеральні війська і далі піддають артилерійським обстрілам і бомбардуванню гірські райони Чечні, провадять так звані «зачистки» населених пунктів. А чеченські бойовики, зі свого боку, нападають на військові автоколони й місця дислокації федеральних сил. В результаті гинуть військовослужбовці російської армії й співробітники МВС Російської Федерації. При цьому обидві воюючі сторони у своїх діях не хочуть брати до уваги безпеку цивільних осіб, - наголошують правозахисники у своєму зверненні до Комісії ООН з прав людини.

Світове співтовариство, - пишуть вони, зобов’язане знати й враховувати, що на напади, диверсії і терористичні акти чеченських збройних формувань, російські федеральні сили відповідають терором проти цивільного населення Чечні. Дії федеральних сил часто мають усі ознаки акцій помсти, скерованих проти цивільного населення.

Скажімо, після загибелі російського солдата, який 8 січня 2002 року підірвався на міні поблизу населеного пункту Нові Атаги, російські військові заарештували перших трьох чоловіків, які попалися їм під руки, а через якийсь час було знайдено понівечені трупи цих трьох заарештованих.

За подібні «акти помсти» ніхто не несе відповідальності, - мовиться у зверненні правозахисників.

А так звані «зачистки» населених пунктів, як і раніше супроводжуються побиттям місцевих мешканців, образами, затримками. Часто затримані люди зникають, чи то назавжди, чи то їхні трупи знаходять зі слідами насильницької смерті. І майже завжди «зачистки» супроводжуються грабежами.

Навівши низку фактів злочинних дій з боку російських силових структур, Правозахисний центр «Меморіал» закликає Комісію ООН із прав людини схвалити окрему резолюцію, щодо грубих і масових порушень прав людини у Чечні, а також створити міжнародну комісію для контролю за розслідуванням злочинів, скоєних у Чеченській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG