Доступність посилання

ТОП новини

Я маю право мати право...


Я маю право мати право...

Прага, 2 квітня 2002 – Сьогодні вже друге квітня, тому слова з відомої пісеньки « Я маю право мати право» не сприймаються як першоквітневий жарт, а як своєрідний епіграф до невтішного резюме з приводу реалізації громадянами України свого виборчого права. І західні спостерігачі, і переважна більшість опозиційних до влади партійних блоків, котрі пройшли і не пройшли до Верховної Ради, вважають, що на цих виборах мали місце серйозні порушення закону, насамперед, щодо реалізації громадянами свого права голосу.

Сьогодні важко сказати, скільки громадян, які хоч і хотіли але не змогли проголосувати 31 березня. Але те, що таких чимало, не підлягає сумніву. Напередодні виборів соціологи передбачали, що явка на щойно минулі парламентські перегони має стати рекордною і перевищити 70 відсотків усіх виборців України. Але цього не сталося і не лише із-за гарної погоди, як хотіли відбутися деякі представники блоку «За єду», а й з більш прозаїчних причин – давка на багатьох дільниця, коли людей зомлілих у довгих чергах забирала швидка допомога. Чимало дільниць відкрили свої двері зі значним запізненням, а деякі взагалі 31 березня так і не відкрилися. Мали місце навіть такі абсурдні випадки, коли намагалися використати голоси навіть давно померлих, як тут не згадати Миколу Гоголя.

Нині представники влади в Україні намагаються виправдовуватися і знизити негативне враження світу від українських виборів але факти свідчать про наявність чималих порушень закону та про нерівні можливості, як для голосуючих громадян так і для політичних партій і блоків. Про це заявили не лише представники виборчих блоків «Наша Україна», Юлії Тимошенко, комуністів, але й спостерігачі від ОБСЄ, США та інші. А деякі засоби масової інформації, зокрема, «Файненшел Таймс», вважають, що «Кучма і його влада вкрали ці вибори».

Неповага до виборців, такий один із висновків міжнародних спостерігачів за українськими парламентськими перегонами. А які висновки зробили самі виборці, це покажуть наступні, вже президентські вибори в Україні, які, на думку багатьох політиків, не за горами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG