Доступність посилання

ТОП новини

ООН про Близький Схід


ООН про Близький Схід

Прага, 2 квітня 2002 року – Із закликом припинити кровопролиття на Близькому Сході знову виступив Генеральний секретар ООН Кофі Аннан. Він стурбований тим, що тим, що насилля може поширитися у всьому регіоні.

Рада безпеки ООН ухвалила резолюції із закликом до перемир‘я і негайного виведення ізраїльських військ з палестинських територій ще у суботу. Але ці документи існують лише на папері, а їхнє втілення в життя залежить від членів Ради Безпеки. На цьому наголосив Кофі Аннан в Нью-Йорку на закритому засіданні цього керівного органу ООН. Згодом, у своєму виступі перед журналістами він додав: сторони конфлікту неспроможні розв‘язати проблему самотужки і тому тут дуже важливою є роль посередників.

Палестинці закликають ООН втрутитися у конфлікт уже впродовж півтора року, але Ізраїль хоче бачити в ролі посередника лише американців і навіть їм обіцяє надати обмежені можливості. Посол Сполучених Штатів при ООН Джон Негропонте також вважає, що майбутнє місії спостерігачів на Близькому Сході повинно залежати не від Ради безпеки ООН, а від домовленостей зі сторонами конфлікту. Зараз такі переговори веде американський посланець на Близькому Сході Ентоні Зінні. До речі, і резолюція ООН закликає палестинців та ізраїльтян співпрацювати з Ентоні Зінні, який готує ґрунт для подальших політичних консультацій.

Тим часом звучать пропозиції скликати позачергове засідання Ради безпеки ООН. Палестинці разом із низкою інших арабський держав хочуть поставити на голосування проект нової резолюції, яка б закликала Ізраїль виконати попередні рішення ООН. І, як наголосив посол Сирії при ООН Веббе, будь-які політичні домовленості неможливі, якщо Ізраїль не виведе своїх військ із Рамаллаха. Ясір Арафат просто немає змоги вести переговори, зазначає сирійський дипломат. Але позиція Ізраїлю незмінна. Ізраїльтяни пояснюють свою блокаду палестинського лідера тим, що він підтримує тероризм.

Як наголосив в інтерв‘ю радіо Свобода, віце-президент Центру близькосхідних досліджень Олександр Богомолов, у цій ситуації вплив ООН на становище в регіоні є доволі обмеженим. "Це не є організація якогось прямого втручання або прямої дії. Спочатку вона допомагає досягти консенсусу між країнами учасниками, світовою спільнотою. Вона не є незалежним гравцем. Це треба розуміти, бо від ООН інколи чекають того, що вона навіть за своїми можливостями не спроможна зробити."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG