Доступність посилання

ТОП новини

Ісламські держави засуджують тероризм, але не можуть дійти згоди, що це таке


Ісламські держави засуджують тероризм, але не можуть дійти згоди, що це таке

Прага, 3 квітня 2002 - Становище на Близькому Сході сьогодні обговорювали представники 57-ми держав, які входять до Організації ісламська конференція. Після триденної наради в столиці Малайзії вони так і не змогли визначити поняття "тероризм," але засудили всі його прояви.

Учасники форуму в Куала-Лумпурі вважають, що потрібно розрізняти між тероризмом і законним опором іноземній окупації, яким, на їхню думку, є боротьба палестинців за незалежність від Ізраїлю. У спільній декларації вони засудили всі форми тероризму, включно з державним. Господар зустрічі міністр закордонних справ Малайзії при цьому не приховував, що закид у державному тероризмі стосується Ізраїлю.

Але, що таке тероризм, ісламські держави так і не визначили й вважають, що цим тепер має зайнятися ООН. Якщо прем‘єр Малайзії переконаний, що тероризмом можна назвати всі атаки на цивільне населення, то міністр закордонних справ Ірану каже, винятком тут є палестинські самовбивці. "Боротися з окупацією це щось інше ніж здійснювати терористичні атаки в Нью-Йорку, які засудили всі, включно з Іраном," - заявив Камаль Харазі.

Керівник палестинської делегації тим часом переконаний, що загострення становища на Близькому Сході є результатом зовнішньої політики Вашингтона. "Сполучені Штати ведуть боротьбу з тероризмом, але дають зелене світло державному тероризму з боку Ізраїлю," - зазначив палестинський представник.

Міністр закордонних справ Іраку, із свого боку, закликав ісламські держави, багаті на нафтові ресурси, припинити експорт енергоносіїв до Сполучених Штатів, аби змусити американців вплинути на Ізраїль. "Це залежить від арабських держав-виробників нафти. Але загалом арабський світ має право координувати свою політику, аби захисти своїх братів у Палестині і захисти себе, бо ізраїльтяни загрожують не лише палестинцям, а цілому арабському світові," - стверджує іракський дипломат.

Таке рішення йшло би врозріз із рекомендаціями ОПЕК – організації країн виробників нафти, які забороняють використовувати нафту як політичну зброю. Але міністр закордонних справ Ірану погодився з тим, що така стратегія може бути ефективною за умови, що буде одностайна згода всіх членів ОПЕК. Такої згоди наразі немає. Але тим не менше в столиці Малайзії прозвучала дипломатична підтримка Багдада з огляду на те, що Ірак може бути наступним об‘єктом для удару в антитерористичній кампанії на чолі зі США. Члени Організації ісламська конференція у спільній декларації виступили проти односторонніх дій щодо будь-якої ісламської країни в ім‘я боротьби з тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG