Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет Майдан


Інтернет Майдан

Київ, 29 березня 2002 - Вік меркантильний, технократичний та вульгарно-матер’ялістичний знає тільки один варіант дао – шлях грошей, грошей і тільки грошей. Збочення з магістралі часто трактується, як збочення психічного характеру, відхилення від норми. Щось подібного, повідомляє “Газета Ру”, трапилось з американським актором Стівеном Сігалом. Він відмовився зніматись у чотирьох фільмах загальний бюджет яких складає сто двадцять п’ять мільйонів доларів. На цей крок п’ятдесятилітній Сігал пішов за порадою свого духівника – буддиста на ім’я Мукара. Саме він переконав кінозірку покинути своє оточення та сім’ю, аби в наступній реінкарнації стати ламою. Голлівудський продюсер Джуліус Нассо подав на актора судовий позов, згідно з яким той має виплатити шістдесят мільйонів доларів. Такою є ціна поліпшення карми в цьому окремо взятому випадку. Що стосується українських реалій то подібного вчинку монстри політичного тераріуму нам ще довго не подарують. Принаймні в цьому переконують нас заголовки титульної сторінки сайту Всеукраїнського громадського моніторингового комітету. Наприклад “Пекельне коло українського правосуддя”, “Геть правовий бепредєл”..., “СПУ” вимагає порушити кримінальну справу за фактом побиття агітаторів”, “Моніторинг порушень прав журналістів” і так далі і таке інше. Весь оцей рептилієвий ряд не те що псує – нищить карму українського народу. І настільки нищить, що ми з вами маємо всі шанси у післявиборне життя відродитися, реінкарнуватись у вигляді чогось такого дуже подібного до свині. Решта рефлексій на цю актуальну тему в огляді віртуальної преси Віктора Недоступа.

За свідченням “Кореспондент-нет” Президент Кучма вважає, що більшість у майбутній Верховній Раді може бути створена на основі блоку “За Єдину Україну”. “Не бачу іншої сили, подобається це комусь чи ні.” – заявив він на прес-конференції у Запоріжжі.

Український політикум стримано рипнув зубами. Є від чого. “Українська правда” повідомляє, що у Донецьку готується провокація проти Юлії Тимошенко - фальшивий тираж книги “Невиконане замовлення –2”. На думку авторів, зміст її свідчить, що над провокацією працювала ціла команда. У “шедеврі”, зокрема, йдеться про “броньований мерседес”, який протаранив нарваний жигуль, хоч до друку книгу було підписано ще за два тижні перед аварією. Зважаючи на такі ляпи, автор відкидає причетність спецслужб до фальшивки. Тамтешні хлопці - професіонали і таких ляпсусів не роблять.

У ту ж таки касу, “Кореспондент-нет” поінформував: проти судді, яка скасувала підписку про невиїзд Тимошенко, генпрокуратура порушила кримінальну справу. Заступник генпрокурора Юрій Гайсинський так толком і не сказав, що саме їй інкримінують.

“Міг-Ньюс”, тим часом, наводить цитату з Потебенька: “Можна пересаджати половину тих, хто балотується у депутати... ви по списках самі подивіться!” Кінець симптоматичної цитати. Той-таки “Міг-Ньюс” зазначає, що на період виборів податківці займаються лише кандидатами у депутати.

А “Українська правда” повідомила, що Віктор Пінзеник на зустрічі з київськими журналістами визначив тенденцію – економіка ховається в тінь. Про це свідчить його власний аналіз, дані якого суперечать бадьорим цифрам від Держкомстату. Насправді, вважає Пінзеник, маємо прихований спад виробництва, який загадковим чином співпав з діяльністю Анатолія Кінаха. Збільшується частка грошей, що обертаються поза банками та обслуговують тіньовий оборот.

Олена Притула з “Української правди”, передивившись по ІСТV одіозно халтурний фільм “Пі-Ар”, спробувала з’ясувати художню концепцію цього пінчуківського каналу, а також поцікавилася телефоном: що думає про свободу слова московський політрук Кисельов. Висновок – або фільм дубово непрофесійний, або маємо чергову продажну упередженість. Про останнє свідчить концептуальне небажання Кисельова замість неліквідного Лаврентія Малазонія надати ефір справжнім фігурантам подій.

Тим часом автор фільму, Чарльз Кловер у інтерв’ю Бі-Бі-Сі висловив щось схоже на вибачення. Телефоном з Афганістану він заперечив, що автори мали на меті створити враження, що ніби-то за касетним скандалом стоїть Віктор Ющенко. “Якщо хтось і стояв за касетним скандалом, то це Росія”. Кінець цитати.

В унісон їй СМІ-ру повідомляє, що Рогозін від імені Думи застеріг – якщо переможе Віктор Ющенко Україна матиме неприємні наслідки. Втім, зазначає видання, раніше з Рогозіним і не таке бувало – він і Абхазію з Осетією до “матушки” приєднував. Карма в нього така – голова думського комітету з міжнародних справ.

Віктор Недоступ в “Інтернет-майдан”.

“У кожного своя карма і свій шлях широкий...”, перефразуємо Шевченка і рушимо техногенними пустелями у пошуках чогось свіженького. Один з найвідоміших британських футурологів Ян Пірсон опублікував прогноз на найближчі тридцять років з точними датами п’ятисот подій. На думку Пірсона людей чекає чимало інновацій в царині охорони здоров’я та індустрії розваг. Роботи розвинуться настільки, що переженуть людей, як за фізичними так і за розумовими здібностями. Ось декілька дат нового пронозу Пірсона: Під 2006 рік інтерактивні іграшки будуть здатні на емоційне спілкування з дітьми, а у батьків тінейджерів з’явиться нова турбота – інтерактивні татуювання (імплантовані на шкіру рухомі картинки). Після 2011 року практично всі програмні забезпечення будуть писатися машинами. У 2018 році штучний інтелект отримає Нобелівську премію, а в 2020 році електронні форми життя матимуть конституційні права. “Фантастіше”, - вигукнув би громадянин Уелс почувши щось подібне. “Дурдом”, - сказав би Зігмунд Фрейд, воскресни він під цю пору в Україні. Цікаво, що запрогнозував би “сітуайєн” Пірс зазирнувши в наше з вами блискуче майбутнє через пенсне останніх наїздів орлів Азарова на сайт “Обком нет”. Сергій Руденко. Рефлексії з приводу.

Трійка керівників інтернет-видання “Обком-нет” звернулася до американського посольства із проханням надати їм політичний притулок. За зізнанням головного редактора Олексія Миронова, вдатися до такого кроку змусив їх тиск податківців. 19 лютого підлеглі Азарова без зайвих пояснень конфіскували техніку у “обкомівців”. Одразу ж після з’ясування – ху із ху? доблесні фіскальні органи змушені були визнати, що вони помилково “наїхали” на “Обком-нет”. Але після апелювання “обкомівців” до громадськості і згадки про свободу слова, у одному із вилучених комп’ютерів азарівці віднайшли кримінал – порнокліп. І фіскальні органи почали, так би мовити, “шити справу”. Техніку “обкомівцям” не повернули, а натомість, як твердить Миронов, натякнули, мовляв, ви, хлопці, переступили межу. Журналісти “Обком-нету” сприйняли це, як зазіхання на їхню безпеку і вирішили шукати кращої медійної долі за океаном. Можливо, їм там і справді буде краще. Важливо інше - після історії із “обкомівцями” ілюзії щодо віртуального простору, як чи не єдиного прихистку свободи слова в Україні, остаточно розвіялись.

Сергій Руденко. Радіо “Свобода”. Київ.

Оголошення Володимиром Путіним 2002-го року роком України в Росії, багато хто з “братішек” сприйняв, як інформацію до дії. В Україну валом повалили політтехнологи, галерейщики та естрадні “зайкі” усіх мастей та конфігурацій. Для того, щоб бодай якось адаптувати цю дещо блакитнувату публіку до українських реалій “СМІ ру” сотворило новий спеціальний інформаційний проект “СМІ ру Украіна”. Відкриваючи сайт, - кажуть автори проекту, - ми заповнюємо пробіл в комунікативному просторі двох країн. Але нас з вами цікавлять пробіли дещо іншого характеру. Наприклад інформаційна сторінка Верховної Ради rada gov ua. Насичено її дуже пізнавальним матеріалом. Читай – не перечитаєш. Шукай і, може, щось знайдеш. Щоправда не все і не одразу. Мабуть так воно й повинно бути. У доланні труднощів кристалізується характер. Навіть, якщо ті труднощі спричинені нехлюйством людей, праця на благо України котрих коштом рядових платників податків непогано винагороджена. Сергій Грабовський. Міркування з приводу.

Читаємо рубрикацію сервера – і очі розбігаються. “Законодавство України”, “Законопроекти”, “Пленарні засідання”, “Бібліотека Верховної Ради”, “Сторінки депутатських фракцій і груп” тощо. Проте не поспішаймо радіти. Знайти текст потрібного закону нелегко, навіть знаючи його повну назву. За яким критерієм відбувається класифікація законів електронним розумом сайту – невідомо. Але на читача щоразу вихлюпується море назв законів, постанов і розпоряджень парламенту, серед яких знайти потрібну вам назву – справа тяжка. А от рубрика “Вибори 2002” містить чимало цікавої і легко знаходжуваної інформації. Передусім про народних депутатів, котрі знову балотуються до Верховної Ради. Часом уже вчетверте. Читайте їхні програми зразка 1994 чи 1998 років – і порівнюйте з практичною діяльністю народних обранців. Не оминайте рубрику “Вибори 2002”! А от рубрика “Сторінка депутатських фракцій і груп” просто вражає. Виявляється, постійно веде свою сторіночку, себто поважає українських громадян, своїх виборців, тільки фракція “Батьківщина”. Всі інші, очевидно, пішли на час виборів у глибоке підпілля. Серед інших інформаційних ресурсів наявні і виходи на сайти зарубіжних парламентів (якщо вам пощастить, і вони відкриються), і прямі зв‘язки з міжнародними парламентськими інституціями, і навіть журнал Верховної Ради “Віче”. А от дізнатися, які ж “Довідки” й “Оголошення” вміщені на інформаційній сторінці українського парламенту, так досі і не вдалося. The page cannot be displayed – стандартна відповідь на всі намагання добитися якоїсь довідки від парламентських електронно-інформаційних служб, діяльність яких, повторюю, щедро оплачена нами з вами, тобто рядовими українськими громадянами.

Сергій Грабовський

І на завершення інформація про таргана з дистанційним управлінням. На розробку проекту Токійський університет виділив п”ять мільйонів долярів. Комаху збираються використовувати на рятувальних роботах та у делікатній сфері розвідки. І знову ж таки бородате переживання вітчизняного користувача. “Нам щось подібне ще довго не грозитиме”. У нас вибори та непомірно велика купа проблем на неймовірно малу кількість компютерів.

Передача добігає кінця і вимагає точної та конкретно-узагальнюючої інформації. Інтернет каже нам “Будь ласка” і пропонує таке. В Одесі відбулась набільша протягом останнього десятиліття сходка злодіїв у законі. У зверненні прийнятому після завершення форуму, лідери злочинного світу звернулись до президента та уряду припинити “бєспрєдєл”. В київській студії “Радіо Свобода” разом зі мною працював звукооператор Сергій Балабанов. Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень. Андрій Охрімович. “Радіо Свобода”. Київ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG