Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

Прага, 4 квітня 2002 року

МІЖНАРОДНИЙ ПЕН-КЛУБ ЗАКЛИКАВ ВЛАДУ БІЛОРУСІ ПРИПИНИТИ ПЕРЕСЛІДУВАННЯ ЖУРНАЛІСТІВ.

Голова комітету «Письменники в ув’язненні» Міжнародного ПЕН-клубу Юдін Шульгін звернувся з відкритим листом до президента Білорусі Олександра Лукашенка, у якому висловлює занепокоєння переслідуванням журналістів Миколи Маркевича і Павла Можейка. Цих журналістів звинувачено у наклепі на президента Лукашенка.

Йдеться про критичні публікації у незалежній газеті «Пагоня», яку білоруська влада закрила в листопаді минулого року. Редактором цієї газети був Павел Можейко. Він і його колега по перу Микола Маркевич звинуватили Олександра Лукашенка в незаконній узурпації влади шляхом проведення референдуму, результати якого не визнали міжнародні спостерігачі.

Голова комітету «Письменники в ув’язненні» Міжнародного ПЕН-клубу у своєму листі наголошує, що йдеться про право журналістів на висловлювання власних поглядів. Юдін Шульгін також зауважує, що стаття 367-ма Кримінального кодексу Білорусі, за якою звинувачено Можейка і Маркевича, сформульована таким чином, що карає за критику керівництва Білорусі. І вона передбачає жорстке покарання – позбавлення волі до 5 років.

«В демократичному суспільстві лідери не звертаються до судів, із метою покарання своїх критиків ...», - пише у відкритому листі до Олександра Лукашенка голова комітету «Письменники в ув’язненні» Міжнародного ПЕН-клубу Юдін Шульгін.

НЕЗАЛЕЖНИЙ КУБИНСЬКИЙ ЖУРНАЛІСТ, А НИНІ ПОЛІТВ’ЯЗЕНЬ АРЕВАЛО ПАДРОН ЗВЕРНУВСЯ З ЛИСТОМ ДО КОМІСІЇ ООН ІЗ ПРАВ ЛЮДИНИ, В ЯКОМУ ПРОСИТЬ РОЗГЛЯНУТИ ПИТАННЯ ПРО КУБИНСЬКИХ В’ЯЗНІВ НА ЦЬОГОРІЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ, ЯКА ПРОХОДИТЬ У ЖЕНЕВІ.

40-річний Аревало Падрон очолює незалежне інформаційне агентство «Linea Sur Press». Від листопада 1997 року він відбуває 6-річний термін ув’язнення за звинуваченням у «неповазі». Його засудили за інтерв’ю американській радіостанції, у якому Аревало Падрон назвав «брехунами» кубинського лідера Фіделя Кастро і віце-президента з економіки Карлоса Лаґе.

У своєму листі до Комісії ООН із прав людини журналіст перераховує випадки побиття в’язнів, поміщення в карцер та інші покарання, які чинилися всупереч закону. Окрім цього він розповідає про низьку якість харчів, якими годують в’язнів і антисанітарні умови у тюремних камерах.

Кубинський політв’язень і журналіст Аревало Падрон закликав Комісію ООН із прав людини засудити владу Куби і створити спеціальну комісію для вивчення становище в’язнів на Кубі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG