Доступність посилання

ТОП новини

Замах на міністра оборони Афганістану: на щастя невдалий


Замах на міністра оборони Афганістану: на щастя невдалий

Прага, 8 квітня 2002 – Щодня з Афганістану надходять повідомлення про замахи, обстріли і жертви. Як ми вже повідомляли, сьогодні на сході країни, в місті Джалалабаді здійснено замах на міністра оборони Мохаммада Фахіма. Сам міністр не постраждав, але 4 особи загинуло і 16 дістали поранення. Вибухівку було закладено в кіоск, що стояв при дорозі, якою їхав генерал Фахім.

Замах на міністра оборони вчинено через нецілих 2 місяці після вбивства міністра транспорту Абдули Рахмана. Оглядачі зауважують, що після скинення уряду талібану наприкінці минулого року, жити в Афганістані стало значно безпечніше, але міністри перехідного афганського уряду наголошують, що проблеми з місцевими лідерами залишаються. Афганський лідер Хамід Карзай закликає до розширення місії міжнародних миротворців поза межі Кабула. Про це сьогодні в інтерв’ю французькому щоденнику "Фігаро" заявив і президент сусіднього Пакистану Первез Мушараф, який зазначив, що лише таким чином можна змусити місцевих лідерів підкоритися тимчасовій афганській адміністрації.

Речник Міжнародних сил Ніл Пекхам (Neal Peckham) повідомив, що військовослужбовці міжнародного миротворчого контингенту виявили у Кабулі ще 4 ракети, які було націлено на їхню базу. Учора по базі миротворчих сил було випущено 2 ракети. Полковник Пекхам пов’язує атаки з намаганням терористів зірвати процес створення Ради Старійшин, так званої Лоя-Джірги.

"Ми зараз домовляємося про повернення короля, ми стоїмо на порозі процесу формування Ради Старійшин. Але, є елементи в афганському суспільстві, котрі виступають проти цього".

Наш кореспондент зараз перебуває на тренувальній базі в місті Хост, що неподалік від пакистанського кордону. Там спеціальні американські підрозділи й афганські бійці спільно навчаються методам боротьби з Аль-Каїдою. У розмові з ним командир афганського підрозділу Кемаль Хан Задран повідомив, що 500 його бійців пройшли тренування з американцями, аби краще володіти сучасними методами боротьби з терористами. Але, деякі афганці співпрацюють з американцями лише тому, що ті платять по 200 доларів на місяць, що, за афганськими мірками, вважається великою сумою.

Афганський командир повідомив Радіо Свобода, що в районі тренувального табору переховується близько 7-ми тисяч бійців Аль-Каїди, які вільно переходять афгансько-пакистанський кордон: "Кордон між Пакистаном і Афганістаном дуже довгий, тож важко запобігти пересуванню через нього Аль-Каїди. Їх підтримують пакистанці, їм надають притулок ісламські школи, що оголосили Джігад (священну війну) американцям, нам самим і налаштовують проти нас людей."

Тимчасом сьогодні американське командування в Афганістані повідомило, що під час спецоперації у гірській долині на сході країни, знайдено важливі документи, що проливають світло на діяльність і плани міжнародної терористичної організації Аль-Каїда.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG