Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна амністія: смертна кара у світі


Міжнародна амністія: смертна кара у світі

Прага, 10 квітня 2002 – У середу міжнародна правозахисна організація «Амнесті інтернешанел» оприлюднила дані за 2001-й рік про смертну кару у різних країнах світу і кількість страт протягом минулого року. Незважаючи на заклики і протести комісії ООН з питань прав людини і міжнародних правозахисних організацій, протягом минулого року число страчених людей у різних країнах світу подвоїлося у порівнянні із 2000-им роком.

Якщо 2000-го року конкретно у 31-й країні було виконано смертні вироки на 1457 особах, то минулого року ця кількість зросла до 3048. Причому, як підкреслюють автори звіту, ці дані далеко не точні. Багато країн навмисно приховують цю компрометуючу статистику. Зокрема минулими роками Китай значно занижував дані про страти.

Далі Міжнародна Амністія підкреслює, що судові процеси і вироки про смертну кару у багатьох країнах були явно упереджені, серед страчених були також діти віком до 18-ти років. Серед країн, де протягом 2001-го року страчено неповнолітніх, автори звіту називають Іран, Пакистан і Сполучені Штати. Серед іншого Іран минулого року стратив 139 осіб, але справжня кількість, як вважає Амнесті Інтернешанел, значно вища. Серед страчених були люди, яких укаменовано за чужоложство, тобто за подружню зраду. У Сполучених Штатах минулого року страчено 66 людей, що на 22 особи менше, ніж попереднього 2000-го. Водночас Амнесті Інтернешанел підкреслює, що протягом 2000-го року у 68-ми країнах світу було засуджено до смертної кари 5265 осіб. Найбільша кількість страт припадає на Китай не лише з огляду на кількість населення. Кількість страт там значно зросла після оголошення урядом кампанії боротьби зі злочинністю. Згідно з удоступненими даними, лише протягом трьох місяців минулого року, тобто від квітня до червня там страчено близько тисячі восьмисот людей.

Досі під тиском ООН і міжнародних правозахисних організацій, а також Європейського союзу, де смертна кара заборонена, її скасували 111 країн світу, багато з них із застереженням, що смертну кару скасовано лише на мирний період. Серед цих країн Амнесті Інтернешанел називає Туреччину, яка нині намагається потрапити до Європейського союзу, тому внесла конституційні поправки, що зводять застосування смертної кари до мінімуму.

Тим часом комісія ООН із питань людських прав, яка засідає в Женеві, незабаром оприлюднить нову резолюцію із закликом до ухвалення загального мораторію в усіх країнах світу про замороження виконання смертних вироків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG