Доступність посилання

ТОП новини

Ексклюзивне інтерв`ю Хаміда Карзая Радіо Свобода


Ексклюзивне інтерв`ю Хаміда Карзая Радіо Свобода

Прага, 10 квітня 2002 – Афганський народ не хоче підкорятися військовим ватажкам із різних племен, афганці прагнуть розвитку своїх провінцій. Про це в ексклюзивному інтерв`ю Радіо Свобода заявив голова перехідного афганського уряду Хамід Карзай. Сьогодні у Кабулі він закликав країни й організації, що беруть участь у відновленні Афганістану, негайно почати перераховувати обіцяні кошти.

Якщо відновлювальні роботи не розпочнуться у травні, афганський народ утратить віру у світову спільноту – заявив голова тимчасової адміністрації Афганістану Хамід Карзай сьогодні в Кабулі, де проходила спільна нарада міжнародних представників і афганської адміністрації.

Ми вже повідомляли про те, що нині в Афганістані триває процес формування Ради Старійшин, так званої "Лоя Джирги", котра пізніше обиратиме новий уряд країни. Очевидно, що формування Ради не обійдеться без участі військових ватажків племен, іншими словами бойових командирів. Коментуючи ці процеси глава афганської адміністрації Хамід Карзай в інтерв’ю Радіо Свобода сказав наступне: "Афганський народ бажає покласти край розподілові суспільства на ворогуючі племена. Люди хочуть щоб ми зробили 2 речі: перше – забезпечили розвиток їхніх провінцій і друге – звільнили їх від гноблення й свавілля збройних угрупувань і окремих осіб."

Головними перешкодами на шляху демократичного відновлення Афганістану є дуже сильна роздрібненість суспільства на племена зі своїми ватажками та масова мілітаризація. Єдиний шлях, як досягти стабільності в Афганістані, це розпочати формування регулярної армії й поліції - вважає спеціальний представник ООН в Афганістані Лахдар Брахімі. Але експерт Вашингтонського Центру Carnegie Endowment for International Peace Маріна Отевей дуже песимістично оцінює шанси міжнародного співтовариства сформувати легітимний уряд в Афганістані: "Якщо ми не розмістимо по цілій країні міжнародні війська, наша мета – сформувати уряд (спочатку шляхом зібрання Ради Старійшин, а потім і виборами) – не реалістична і не буде досягнута."

На думку глави адміністрації Афганістану Карзая, першочергові завдання, поставлені Боннською конференцією минулого року, виконано успішно: створено перехідний уряд і наближається до кінця процес формування Лоя Джирги. Установчі збори Ради Старійшин ймовірно відбудуться в Кабулі 10-16 червня. До її складу увійдуть 1450 делегатів, з них тисячу обиратимуть у провінціях, а решту складатимуть відомі бізнесмени, жінки, релігійні діячі, дисиденти тощо.

Серед інших досягнень афганців в інтерв’ю Радіо Свобода Карзай назвав відновлення шкільництва:" По цілій країні знову відкрилися школи, оновилося навчання; також у порівнянні з минулим місяцем в Афганістані покращилося ситуація із здоров`ям населення."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG