Доступність посилання

ТОП новини

Засновником всесвітньо відомої мережі ресторанів Мак-Дональд є виходець із чеського села Бржаси-Ступов Рой Крок


Засновником всесвітньо відомої мережі ресторанів Мак-Дональд є виходець із чеського села Бржаси-Ступов Рой Крок

Прага, 10 квітня 2002 - Ще тиждень тому про 80-річного Вацлава Кроца ніхто не знав, ні в його рідному маленькому селі Бржаси-Ступов, ні тим більше, в Чеській Республіці. Сьогодні ж він належить до найповажніших чеських громадян.

А ціла історія розпочинається з роду Кроців, один із яких - брат прадіда Вацлава Кроца давним-давно покинув чеські терени і дістався до далекої Америки. Раймонд Альберт Кроц, або як його скорочено називали – Рой Кроц – народився вже в Чикаго, там він змінив кілька професій – був і піаністом, аж до 1954 року. Саме тоді одного дня в містечку Сан-Бернардин у Каліфорнії він натрапив на ресторанчик братів Мак-Дональд. Ресторанчик Роя Кроца просто зачарував, він був невеликим, чистим і затишним. Рой Кроц запропонував братам Мак-Дональдам продати ресторан. Так і сталося. Від 54-ого року Рой Кроц став власником і директором першого ресторану Мак-Дональд, щоб через кілька десятиліть оволодіти пів світом. Смачними і чистими ресторанами Рой Кроц зумів переконати спочатку своїх співгромадян, а нині вже і жителів у 121 країні світу в тому, що Мак-Дональд – це швидко й зручно, це без неприємних сюрпризів однаково добре і в Києві, й у Парижі, над Віслою чи над Темзою.

Коли в 1994-ому році відкривався перший ресторан Мак-Дональд у місті Плзень, американці зробили спробу розшукати нащадків Кроца в Чехії, але ця спроба не була успішною. Аж до минулого тижня, коли працівникам посольства США у Чеській Республіці таки вдалось знайти Вацлава Кроца. В його рідному селі Бржаси-Ступов на стіні кінотеатру відкрилась пам’ятна таблиця, присвячена відомому землякові Рою Кроцові. На свято прийшло все село, раділи, згадували. Зокрема про те, що прадід Роя Кроца тримав в селі невеличку господу, тобто шинок із типовою чеською кухнею. Саме село ресторанчика Мак-Дональд не має, не заздрить Вацлав Крок і своєму славному предкові. Та кожного разу, коли бачить ресторан Мак-Дональд, його душа наповнюється гордістю за свого далекого земляка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG