Доступність посилання

ТОП новини

Зловживання владою Кучмою викличе нову спробу імпічменту, а це загрожує політичною нестабільністю – такий прогноз британських аналітиків щодо інвестиційного клімату в Україні


Зловживання владою Кучмою викличе нову спробу імпічменту, а це загрожує політичною нестабільністю – такий прогноз британських аналітиків щодо інвестиційного клімату в Україні

Прага, 10 квітня 2002 – Україні ще належить пройти довгий шлях, ніж вона стане привабливим місцем для закордонних інвестицій, а березневі вибори не призведуть до змін ані у найближчому, ані навіть у середньо терміновому майбутньому. Аналітичний відділ впливово британського тижневика "Економіст" також прогнозує, що міжнародну репутацію України, заплямовану скандалами навколо адміністрації Кучми, найближчим часом не вдасться поліпшити.

Березневі вибори послабили вплив комуністів у парламенті і привели до Верховної Ради чисельний реформаторський блок. Ці вибори також посилили позиції президента Кучми у його боротьбі за збереження влади, що дозволяє говорити про малу ймовірність політичної кризи. Але тим не менш, українська політична арена залишається далеко нестабільною, що не дозволить фракціям у парламенті сформувати більшість, і хоча повороту назад у реформах не буде, ринкові процеси в економіці будуть повільними і непостійними. Такий прогноз подає інвесторам аналітична група часопису "Економіст".

В Україні не буде політичної стабільності тому, що парламент не буде здатний сформувати стабільну більшість. Все буде як і раніше: кілька конкуруючих фракцій співпрацюватимуть з окремих питань, але загальні принципи реформ не стануть об’єднавчим стимулом для депутатів. Британські аналітики пояснюють це боротьбою за президентство, яка невдовзі розпочнеться, і яка виявить персональні амбіції і внутрішні розбіжності в політичних блоках. Крім того, з успішними результатами блоку "За ЄДУ" британський "Економіст" прогнозує зміцнення позицій Донецької та Дніпропетровської бізнесових груп у парламенті і в уряді, просування їхніх інтересів і надання їм пільг.

А якщо коротко, то прогноз аналітиків часопису для інвесторів дуже невтішний. Їхні припущення зводяться до того, що зловживання владою президентом Кучмою спонукає нову спробу парламенту відправити його у відставку, а це загрожує політичною нестабільністю. Необхідна для інвестицій міжнародна репутація України найближчим часом не поліпшиться: надто серйозні скандали точаться навколо адміністрації Кучми. А міжнародний моніторинг парламентських виборів засвідчив, як далеко ще українській політичній системі до європейських норм.

До негативних сигналів щодо інвестиційного клімату "Економіст" відносить і не ухвалений податковий кодекс, і неспроможність українського уряду одержати 375 мільйонів доларів від МВФ у березні через проблеми уряду з відшкодуванням ПДВ, і нарешті відсутність прогресу у переговорах щодо вступу України до Світової Організації Торгівлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG