Доступність посилання

ТОП новини

У Гаазі створено Міжнародний Кримінальний Суд


У Гаазі створено Міжнародний Кримінальний Суд

Прага, 11 квітня 2002 – Від сьогодні світ матиме постійно діючий Міжнародний суд із злочинів, що займатиметься питаннями порушення міжнародного гуманітарного права, геноцидом і воєнними злочинами. Міжнародний кримінальний Суд матиме штаб-квартиру у Нідерландах, точніше у місті Гаазі, і, на відміну від Міжнародного трибуналу з воєнних злочинів у колишній Югославії, він діятиме постійно.

Правозахисники сподіваються, що кримінальний суд ООН покладе край безкарності і стане початком закладення міжнародних норм справедливості. У липні 1998 року 120 країн підписали так званий Римський статут про створення Міжнародного кримінального суду ООН. Аби документ набрав чинності, для ООН було важливо, щоби рішення про Кримінальний суд схвалили парламенти 60-ти країн. Сполучені Штати й Росія не ратифікували Римського статуту, а адміністрація президента Буша взагалі збирається відкликати підпис тодішнього президента Клинтона. Тим не менше, через 60 днів від ратифікації, тобто сьогодні, засновано нову міжнародну карну інституцію, яка також матиме осередок у Гаазі в одному приміщенні з вже діючим Міжнародним трибуналом з воєнних злочинів у Югославії.

Чим займатиметься суд, які він матиме повноваження, і чим він відрізнятиметься від Міжнародного Трибуналу з воєнних злочинів? На ці запитання ми попросили відповісти суддю Міжнародного трибуналу ООН з Югославії, колишнього посла України у Бельгії й Великобританії Володимира Василенка.

"Міжнародний кримінальний трибунал із колишньої Югославії і міжнародний кримінальний суд – це різні інституції. Різниця полягає в тому, що Міжнародний трибунал із Югославії створено у 1992 році як тимчасовий орган для покарання осіб, які вчинили злочини проти людства, людяності, воєнні злочини під час конфлікту на території колишньої Югославії. Після того, як особи, винні у злочинах, вчинених на території колишньої Югославії, будуть покарані, цей трибунал припиняє свою діяльність, Це станеться, як розраховують, десь у 2007 році.

Щодо Міжнародного кримінального суду, то цей суд діятиме постійно скоєні у будь-якому регіоні світу, будь-ким, коли йдеться про грубі порушення прав людини, чинення воєнних злочинів і злочинів проти людини."

Міжнародний кримінальний суд не матиме зворотної дії, тобто він досліджуватиме випадки геноциду та інші кримінальні злочини, які будуть скоєні лише після 11 квітня 2002 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG