Доступність посилання

ТОП новини

Воєнні акції не наблизять до миру на Близькому Сході


Воєнні акції не наблизять до миру на Близькому Сході

Прага, 11 квітня 2002 — Ізраїль вивів свої війська з низки палестинських міст і селищ, але не збирається припиняти свою операцію на решті окупованих палестинських теренів, доки не поборе тамтешніх терористів — усупереч вимогам світової спільноти, ба й свого головного партнера, Сполучених Штатів Америки, що їхній державний секретар Колин Пауел на продовження своєї мирної місії на Близькому Сході прибуває пізно ввечері в четвер до Ізраїлю.

Відступ ізраїльських військ із 2 міст і 22 сіл на Західному березі Йордану протягом останньої доби палестинці називають рекламною акцією: адже головні міста цієї частини Палестинської автономії й далі лишаються під жорстким контролем Ізраїлю, а його війська тим часом вступили в четвер до нових палестинських теренів, де тривають арешти підозрюваних у терористичній діяльності палестинців.

Арештовано їх, за ізраїльськими даними, вже понад чотири тисячі; щойно два дні тому це число було вдвічі менше. Палестинці ж намагаються підрахувати своїх мертвих, що загинули в перебігу операції; їх виходить, можливо, аж до п’ятисот. Кілька тисяч палестинців залишились без даху над головою, в першу чергу в таборі біженців у Дженіні, де в четвер уранці ізраїльським військам здалися останні палестинські боївкарі.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Арієль Шарон не змінює своєї позиції: «Я вже казав, що операція триватиме, і вона таки триватиме. … Ми не маємо наміру відступати, доки терористи, що там є, не погодяться здатися». Це він заявив у четвер — буквально за лічені години до прибуття держсекретаря США Колина Пауела.

Сполучені Штати обережно вітають обмежений відступ ізраїльських військ: їм важливо вже те, що є хоч якийсь відступ, хоча президент Джордж Буш закликав до повного й негайного. Речник Білого Дому Арі Флайшер наголосив у четвер у Вашинґтоні, що президент США закликав до дії всі сторони конфлікту, а не лише одну: так само, як і припинення ізраїльської операції, життєво важливе й те, щоб палестинський керівник Ясир Арафат засудив тероризм і підтвердив своє зобов’язання піти на мирні переговори.

Особисто Арафатові цю думку збирається донести в суботу Колин Пауел, хоча Арієль Шарон і вважає цю плановану зустріч «трагічною помилкою». Шарон уважає й самого Арафата за терориста — але Пауел повторив, що партнером Ізраїлю на мирних переговорах має бути саме Арафат, а без переговорів миру не буде.

«Скільки б не тривали ізраїльські операції, чи вони відійдуть звідусіль сьогодні, а чи пізніше, – заявив Пауел у четвер уранці в Мадриді, напередодні свого відльоту до Йорданії, а потім до Ізраїлю, – далі залишатиметься проблема залучення людей до процесу переговорів, який приведе до миру».

На переконання Пауела, самі лише операції «викорінення тероризму» не покладуть край тероризмові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG