Доступність посилання

ТОП новини

Перший український космонавт, народний депутат України Леонід Каденюк вважає, що ракетно-космічна галузь підносить імідж України на космічну висоту


Перший український космонавт, народний депутат України Леонід Каденюк вважає, що ракетно-космічна галузь підносить імідж України на космічну висоту

Київ, 12 квітня 2002 - Про це перший український космонавт заявив радіо “ свобода” з нагоди всесвітнього дня авіації та космонавтики і дня працівників ракетно-космічної галузі України.

МАЙЯ НАГОРНЯК: Пане Леоніде, чи є перспективною для України ракетно-космічна галузь, чи може Україна на цьому заробляти собі гроші, якщо бодай і не заробляти гроші, то створювати позитивний імідж у світі. Хоча одне без одного важко уявити?

ЛЕОНІД КАДЕНЮК: По-перше, я хотів би сказати, що Україна – це космічна держава. Можна на пальцях руки перелічити ті країни, які виробляють космічну техніку, ракетоносії, супутники, обладнання для космічної техніки. От Україна входить до переліку цих держав. По-друге, Україна бере зараз участь у багатьох міжнародних проектах, їх десь близько 20-и. Підписані угоди зі Сполученими Штатами Америки, Бразилією, Італією, Японією, Росією, Європейським космічним агентством. Тобто підписано дуже багато угод саме у напрямку дослідження космічного простору. Ну а перспектива є дуже хороша. Космічна галузь в Україні не просто вижила, а можна сказати прямо, що це одна з галузей, яка почала процвітати. Заробляються гроші, є робота , замовлення. Працівники цієї галузі мають заробітну плату. Приблизно за рік космічна галузь заробляє більше 100-а мільйонів доларів.

Є така дуже цікава програма “ Морський старт”, в якому Україна бере участь. Окрім неї, ще беруть участь у програмі 3 держави – США , Росія та Норвегія. Але Україна грає там головну скрипку, оскільки використовується наша ракета-носій “ Зеніт”. Без всякого перебільшення можна сказати, що це одна із кращих, а, можливо , і найкраща ракета-носій.

МАЙЯ НАГОРНЯК: Пане Леоніде, Ви кажете про те, що Україна має чимало замовлень у цій галузі. Я би хотіла ,щоб Ви конкретніше сказали, з якими країнами, які саме замовлення, специфіка замовлень і якою мірою вони вигідні для України ?

ЛЕОНІД КАДЕНЮК: Я уже сказав про програму “ Морський старт”. Це надзвичайно цікава програма. По-друге, підписана угода з Бразилією про спільне використання бразильського космодрому разом із Бразилією. Космодром розміщується біля екватора і це надзвичайно важливо для запусків ракет-носіїв. Не так давно підписана угода про створення супутника. Україна виграла тендер на створення такого супутника з однією з країн Європи. У нас надзвичайно потужний інтелектуальний потенціал в Україні. І тому з огляду на означені обставини є всі підстави говорити, що ми маємо хорошу перспективу у ракетно-космічній галузі.

МАЙЯ НАГОРНЯК: Тобто, на сьогодні, за Вашими словами, можна твердити, що ракетно-космічна галузь підносить міжнародний імідж України ?

ЛЕОНІД КАДЕНЮК: Звичайно. Це без сумніву. Зараз будь-яка країна світу не може вважати себе сучасною, якщо вона не опікується ракетно-космічною галуззю. А Україна має і розвинену авіаційну, і розвинену космічну галузі. Це підносить імідж України. Навіть в очах тих самих Сполучених Штатів. Вони знають про наші досягнення у космічних дослідженнях. Вони з великою повагою ставляться до нас. І я коли там був на підготовці до свого першого космічного польоту, на власні очі бачив, як американці добре ставляться до українських учених, які брали участь в експериментах. Космічна галузь підносить на космічну висоту імідж Української держави – я так можу сказати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG