Доступність посилання

ТОП новини

Міодраг Ковач, союзний міністр з питань праці, охорони здоров’я й соціального захисту СР Югославії минулої ночі покінчив життя самогубством під час візиту до Іспанії


Міодраг Ковач, союзний міністр з питань праці, охорони здоров’я й соціального захисту СР Югославії минулої ночі покінчив життя самогубством під час візиту до Іспанії

Белград, 12 квітня 2002 – Ковач вчинив самогубство в одному готелі в головному місті Іспанії, де він очолював державну делегацію на одній міжнародній конференції. Про це повідомила Інформаційна служба Кабінету міністрів Югославії. Міністр залишив прощальний лист в якому зазначив, що “надто вірив окремим людям”. Чорногорська преса недавно писала, що проти міністра Ковача, чорногорця за національністю, буде порушено кримінальну справу через надужиття службовими повноваженнями. Згідно з непідтвердженими повідомленнями преси, він був причетний до торгівлі медикаментами. Через його смерть відкладено сесію союзного уряду, яка мала відбутися сьогодні.

Колишній міністр внутрішніх справ Сербії Влайко Стоїлькович, який у четвер намагався вчинити самогубство, перебуває на реанімаційному відділі Клиніного центру у Белграді в стані глибокої коми. Лікарі заявляють, що його не можна порятувати.

Стоїлькович упродовж років був одним із найближчих співробітників екс-президента Слободана Мілошевича. Своєчасно він був начальником поліції у Пожаревац, рідному місті Мілошевича та його жінки. Від 1997 року був заступником прем’єр-міністра Сербії й міністром внутрішніх справ. Він керував акціями поліції у Косові, в тому числі й депортаціями етнічних албанців та так званою санацією терену, тобто знищенням слідів злочинів. В рамках санації сотні албанців перепоховано в масових могилах у Сербії.

В час коли він очолював поліцію скоєно чимало політичних вбивств. Ліквідовано журналіста й видавця Славка Чурувію; безвісти щез колишній президент Сербії Іван Стамболич і так далі. Отож, йдеться про біографію на якій йому не треба заздріти.

Стоїлькович залишив прощальний лист, в якому прем’єр-міністра Сербії Зорана Джінджича, президента Югославії Воїслава Коштуніцу та інших урядовців звинуватив у зраді національних інтересів.

Президент Коштуніца у зверненні до громадскості зазначив, що ця трагічна подія повинна бути попередженням владі, міжнародному співтовариству та колишньому урядові. Соціалістична партія, до якої належав Стоїлькович, оприлюднила повідомлення в якому мовиться, що екс-міністр став першою жертвою у четвер ухваленого Закону про співробітництво Белграда з Міжнародним трибуналом у Гаазі. Друзі Стоїльковича заявляють, що він останнім часом часто говорив про намір покінчити самогубство. Прощальний лист він, кажуть, читав багатьом знайомим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG